Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Hoeveel GB heb je nodig voor een website?

Hoeveel GB heb je nodig voor een website?
MijnHostingPartner

Hoeveel GB heb je nodig voor een website?

Wanneer je jezelf aan het oriënteren bent in de online wereld voor jouw bedrijf, onderneming of eigen projecten dan komen er gelijk een hoop nieuwe termen op je af. Een van de hoofdspecificaties van een hosting pakket is het aantal ruimte wat hierin beschikbaar is. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar hoeveel ruimte een website kan verbruiken en waar je rekening mee kan houden. 

Niet elke website verbruikt natuurlijk hetzelfde aan ruimte, en je kan twee websites naast elkaar leggen en een groot verschil zien in het ruimteverbruik. Hoe dit opgebouwd zit is vaak verbonden met de gebruikte fundering van een website, en hoeveel content en welke content hierop staat. Wat voor website ga jij maken? Noteer dit eerst even voor jezelf. Is dit een online visitekaartje waar je jouw portfolio toont, een blog waar je jouw hobby of passie op deelt, een bedrijvenwebsite, een webshop, of alles bij elkaar? Hosting bij MijnHostingPartner.nl is een blank canvas wat jij kunt gebruiken om jouw website geheel naar wens in te richten. 

De fundering van jouw website – Een Content Management Systeem (CMS)

Wat verschil maakt in hoeveel ruimte een website verbruikt is het gebruikte  Content Management Systeem. Dit maakt de fundering van jouw website uit en regelt een hoop voor je. Met een CMS is het namelijk mogelijk om door iedereen een website in elkaar te zetten, ook zonder dat je kennis hebt van programmeren. Je kan namelijk alles op een visuele wijze beheren, en hoeft dus geen code aan te passen om bijvoorbeeld een menu op je website in te richten. Pas simpelweg elementen op je website aan met klikken en typen via menu’s. 

Een CMS zelf kost ook enige ruimte, en verschilt sterk per CMS. WordPress het meest gebruikte Content Management Systeem voor beginners en geavanceerde gebruikers is “kaal” in totaal: 71,9 MB en heeft 2.998 bestanden in 308 Folders. Zodra je dit gaat vullen en gebruiken dan gaat dit uiteraard groeien. Laten we dit verder behandelen hieronder.

De inhoud van een website (Content)

Veruit het grootste aandeel in de opslagruimte van een website zal de content zijn, Content of Inhoud kan vele verschillende vormen aannemen en elke website maakt hier ook wel gebruik van. Content is bijvoorbeeld geschreven tekst, afbeeldingen, video’s, en audio. Al deze content zal schijfruimte en GB’s gaan verbruiken. Het is echter vaak nog een uitdaging om enkel met tekst en afbeeldingen aan de Gigabyte(s) te komen.

Als voorbeeld hebben we hier bijvoorbeeld een WordPress website met in totaal 5 pagina’s en 132 blog posts. Al deze blog posts hebben meerdere afbeeldingen hierin, en de totale grootte van de website is nog steeds maar: 

312  MB 

Nog steeds ver onder de 1 gigabyte dus.

Een website of blog gemaakt met WordPress kan dus vele jaren met een regulier SSD hosting pakket worden gedraaid zonder ook maar in de buurt te komen van de standaard 25 GB aan schijfruimte. 

Afbeeldingen en foto’s werken ook anders dan in bijvoorbeeld je cloud dienst, het is niet aan te raden om een onbewerkte foto te uploaden naar een website, je dient hier namelijk enige optimalisatie aan te verrichten om het beste hieruit te halen zodat je niet alleen bespaard op de totale verbruikte ruimte, maar ook jouw website zo snel mogelijk houdt voor je gebruikers. Schaal de foto’s naar het formaat wat je nodig hebt voordat je hem upload, en maak gebruik van een tool zoals TinyPNG om de afbeelding te verkleinen. Doe dit vanaf het begin en jouw website zal snel blijven, niet vervuild raken met onnodige en grootte afbeeldingen, en dus jaren vooruit kunnen. 

Video’s zijn het best extern te hosten op platformen die hiervoor gemaakt zijn, YouTube is bij verre de partij die hierin boven uitsteekt. En kan niet alleen ervoor zorgen dat jouw website mager blijft, maar ook sneller en toegang krijgt tot de biljoenen gebruikers op dat platform. Een video die bijvoorbeeld 50 keer bekeken kan worden op jouw eigen Website, kan opgepikt en bekeken worden door vele duizenden gebruikers op YouTube waar dan ook vervolgens een percentage naar jouw website toe kan komen. 

Natuurlijke groei binnen Websites

Over de jaren heen kan jouw website dus groeien in de verbruikte ruimte, voornamelijk naarmate je meer content toevoegt. Eens in de zoveel tijd is het raadzaam om eens een opschoningsactie te houden binnen je Content Management Systeem door hiervoor bijvoorbeeld ongebruikte plug-ins of thema’s te verwijderen. Ook media wat je niet meer gebruikt op je website of oude logos kunnen verwijderd worden om vervuiling binnen je website bestanden zoveel mogelijk tegen te gaan. 

Ruimteverbruik op de achtergrond

Een Website wat gebruikmaakt van een CMS zal ook op de achtergrond ruimte verbruiken, de meeste Content Management Systemen maken namelijk gebruik van een database om de data in op te slaan en categoriseren. Alles wordt hier bijvoorbeeld in kale tekst in opgeslagen, en kan dan opgevraagd worden en vertaald aan de front-end, of wat de bezoeker en jij terugziet op de website. 

Omdat dit enkel tekst is als het ware, neemt dit in vrijwel alle gevallen maar een klein percentage van je opslagruimte in. Wanneer jouw website dus bijvoorbeeld 312 MB groot totaal is, dan is in dit voorbeeld de database maar 8.9 mb. 

Verder dien je ook rekening te houden met wat achter de website nog meer actief is, bij MijnHostingPartner.nl hebben we het over de totale ruimte van een hosting pakket. Hier valt bijvoorbeeld ook je mail onder. Ook hier geldt weer voor dat de gemiddelde gebruiker hier sterk zijn best voor dient te doen om tegen de 25GB aan te tikken. Oftewel het limiet met onze voordeligste pakketten. 

Hoeveel ruimte verbruikt jouw website op het moment? Laat het ons weten!