Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Zijn uitgaande links op je website goed voor SEO?

Zijn uitgaande links op je website goed voor SEO?
MijnHostingPartner

Zijn uitgaande links op je website goed voor SEO?

Naar aanleiding van een recente comment van Google’s John Mueller is er een mening en optiek bekend gemaakt over het gebruik van uitgaande links op een website en de voor of nadelen hiervan voor SEO. Uitgaande links zijn links op jouw website die verwijzen naar een externe bron, en dus andere bronnen aanroepen dan je eigen website of netwerk. Laten we dit behandelen in deze blog post!

Quotes van John Mueller

“Nobody at Google counts the links or the words on your blog posts, and even if they did, I’d still recommend writing for your audience.

I don’t know your audience, but I have yet to run across *anyone* who counts the words before reading a piece of content.”

“I think this is something that people used to do, way in the beginning, where they would create a spammy website and on the bottom they’d have a link to Wikipedia and CNN and then hope that search engines look at that and say like, Oh, this must be a legitimate website.

But… like I said… people did it this way in the beginning and it was a really traditional spam technique, almost.

And I don’t know if this ever actually worked.

So from that point of view I would say no, this doesn’t make any sense.”

Soorten links die voorkomen op een website

Er zijn verschillende soorten links die je op een website kunt tegenkomen, elk met hun eigen rol en effect op de gebruikerservaring en SEO:

Interne links: Dit zijn links die verwijzen naar andere pagina's binnen dezelfde website hosting. Ze helpen gebruikers om door de site te navigeren en dragen bij aan een betere indexering door zoekmachines. Relevante posts en pagina’s zijn naar elkaar te linken zodat de relatie benadrukt wordt tussen de content. 

Uitgaande links (Outbound links): Zoals eerder genoemd, zijn dit links die verwijzen naar externe websites. Hoewel ze je eigen website verlaten, kunnen ze toch waarde toevoegen door extra context of bronnen aan te bieden die relevant zijn voor de inhoud.

Inkomende links (Inbound links): Dit zijn links die van andere websites naar jouw website leiden. Deze worden vaak beschouwd als een indicatie van de relevantie en autoriteit van je website, en kunnen een directe impact hebben op je zoekmachine rankings.

Affiliate links: Dit zijn uitgaande links die specifiek zijn opgezet voor affiliate marketing. Ze leiden naar producten of diensten die je promoot in ruil voor een commissie. Hoewel ze commercieel van aard zijn, kunnen ze nog steeds waarde toevoegen voor je publiek als ze op de juiste manier worden gebruikt.

No-follow links: Dit zijn links die de instructie aan zoekmachines geven om de gelinkte pagina niet te volgen of geen waarde door te geven. Ze worden vaak gebruikt voor betaalde links of in situaties waar de website-eigenaar geen verantwoordelijkheid wil nemen voor de inhoud van de gelinkte pagina.

Uitgaande links bieden geen direct voordeel voor SEO

Er wordt al lang geloofd dat uitgaande links een directe invloed hebben op de SEO van een website. Hoewel dit in het verleden misschien zo leek, is het belangrijk om te begrijpen dat uitgaande links op zichzelf geen directe verbetering van je zoekmachine rankings opleveren.

Zoals John Mueller van Google heeft aangegeven, wordt het toevoegen van uitgaande links niet beschouwd als een rankingfactor door zoekmachines zoals Google. In het verleden gebruikten sommige websites uitgaande links als een manier om "legitimiteit" aan zoekmachines te signaleren, maar dit was vaak een tactiek die geassocieerd werd met spam. Tegenwoordig zijn zoekmachines veel geavanceerder en kijken ze naar de algehele relevantie en kwaliteit van een website in plaats van alleen naar het aantal of de aanwezigheid van uitgaande links.

Daarom zou de focus niet moeten liggen op het toevoegen van uitgaande links met het idee om je SEO te verbeteren, maar eerder om je content waardevoller en betrouwbaarder te maken voor je publiek. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan betere gebruikersbetrokkenheid en vertrouwen, wat indirect gunstig kan zijn voor je SEO.

Indirecte voordelen van Uitgaande links

Hoewel uitgaande links geen direct voordeel bieden voor SEO in termen van zoekmachine rankings, zijn ze toch om verschillende redenen zeer waardevol voor zowel de gebruikerservaring als de algehele geloofwaardigheid van je content.

Ten eerste dragen uitgaande links bij aan de waarde die je lezers uit een artikel halen. Wanneer je naar externe bronnen linkt, bied je je lezers de mogelijkheid om meer te weten te komen over specifieke onderwerpen, concepten of statistieken die in je artikel worden genoemd. Dit maakt je content niet alleen informatiever, maar toont ook dat je als auteur grondig onderzoek hebt gedaan en bereid bent om je publiek toegang te geven tot verdere bronnen van waardevolle informatie.

Daarnaast kunnen uitgaande links de conclusies die je in een artikel trekt, ondersteunen. Door te verwijzen naar gezaghebbende externe bronnen, geef je je lezers de mogelijkheid om de basis van je conclusies zelf te onderzoeken. Dit versterkt de geloofwaardigheid van je artikel en bouwt vertrouwen op tussen jou en je publiek. Lezers zijn eerder geneigd je content te waarderen als ze zien dat je claims en argumenten goed onderbouwd zijn.

Uitgaande links spelen ook een belangrijke rol in het valideren van citaties van onderzoeken en uitspraken van anderen die in het artikel worden genoemd. Wanneer je verwijst naar een studie of een citaat van een expert, geeft een link naar de originele bron je lezers de mogelijkheid om de context en details zelf te bekijken. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat de informatie die je deelt transparant en verifieerbaar is.

Tot slot zijn uitgaande links een goede praktijk voor het ecosysteem van het internet als geheel. Door te linken naar andere websites, draag je bij aan een netwerk van kennisdeling en samenwerking. Dit helpt niet alleen om de informatie op het internet toegankelijker te maken, maar bevordert ook een cultuur van openheid en verbinding tussen verschillende bronnen en auteurs.

Bron SearchEngineJournal