Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

WordPress verder aanpassen naar je wensen

WordPress verder aanpassen naar je wensen
MijnHostingPartner

WordPress verder aanpassen naar je wensen

WordPress is een veelzijdig Content Management Systeem die je een hoop opties geeft om jouw website verder naar wens aan te passen. Er zijn naast de thema keuze echter nog een heleboel andere zaken aan te passen om je WordPress website nog meer vorm te geven. Laten we in deze blog post een diepere kijk nemen hoe jij je WordPress website nog verder kunt aanpassen, en hier het meeste kunt uithalen om jouw doelen te bereiken met je website. 

Plug-ins voor extra functionaliteit

WordPress heeft een enorm ecosysteem van plug-ins die functionaliteit aan je site kunnen toevoegen. Of je nu een contactformulier, een winkelwagentje of zelfs een ledengebied wilt toevoegen, er is een plug-in voor. Zoek de juiste plug-ins op basis van je behoeften, maar wees voorzichtig om niet te veel onnodige plug-ins te installeren, omdat dit de prestaties van je website negatief kan beïnvloeden. Alsmede ook extra onderhoud met zich meebrengt. Elke plug-in dient namelijk bijgehouden te worden binnen je website. Anders kan dit een beveiligingsrisico opleveren voor je website. Wees dus kritisch in je plug-in lijst en verwijder onnodige plug-ins die je niet gebruikt. Probeer niet meer dan 8 plug-ins geïnstalleerd en actief te hebben staan, zo blijft je website beter bestand tegen kwaaltjes en blijft hij snel laden. 

Maatwerk met widgets en zijbalken

Widgets zijn modules die je kunt gebruiken om verschillende elementen aan je zijbalken, voet tekst of andere widget-gebieden toe te voegen. Deze kunnen variëren van recente berichten en categorieën tot aangepaste tekst en advertenties. Het herschikken en aanpassen van widgets kan je helpen om belangrijke informatie op strategische plaatsen weer te geven en de navigatie op je site te verbeteren. Widgets zijn in de laatste updates van WordPress flink op de schop genomen, en werken nu met de nieuwe blok editor. Probeer hier dus diverse functionaliteit mee uit, en geef bijvoorbeeld een makkelijke zoekfunctie weer op je website. 

Aanpassen van het menu

Het navigatiemenu van je website is essentieel om bezoekers te helpen bij het verkennen van je inhoud. Gelukkig biedt WordPress je de mogelijkheid om menu's aan te maken en aan te passen. Je kunt specifieke pagina's, berichtcategorieën en zelfs aangepaste links toevoegen. Denk na over de meest logische structuur voor je menu en zorg ervoor dat het gemakkelijk te begrijpen is voor je bezoekers. Op een later tijdstip zijn bijvoorbeeld categorieën wel te wijzigen naar nieuwe namen en locaties. Je dient dit dan echter wel weer opnieuw correct te laten indexeren door Google. Dit kan je nalopen met Google Search Console. 

CSS-aanpassingen voor stijl

Als je vertrouwd bent met CSS (Cascading Style Sheets), kun je de visuele stijl van je website verder aanpassen. Dit stelt je in staat om kleuren, lettertypen, marges, paddings en meer aan te passen volgens je eigen ontwerpvoorkeuren. Veel thema's bieden ook aangepaste CSS-vakken waarin je je stijlaanpassingen kunt invoeren zonder de hoofdthema-stijlen te overschrijven. Dit is echter wel aan te raden om alleen mee te gaan spelen als je hier verstand van hebt, je kan hier namelijk voor fouten op de website zorgen. Vaak de slimste methode om je website verder aan te passen met eigen code voor de layout is om een Child theme te gaan gebruiken. Zo ben je ook niet elke keer als je het thema update al je wijzigingen kwijt. 

Toegangsniveaus en beveiliging

Afhankelijk van het doel van je website, wil je misschien bepaalde delen beveiligen met toegangsbeperkingen. Dit is vooral belangrijk als je een ledengebied hebt of gevoelige informatie deelt. Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je toegangscontroles kunt instellen en de beveiliging van je site kunt verbeteren. Ook kan je binnen WordPress zelf al de rollen van je gebruikers instellen in aardig wat niveaus. Die allemaal verschillende rechten hebben zodra ze ingelogd zijn. 

Concluderend biedt WordPress een schijnbaar oneindig scala aan mogelijkheden om je website te personaliseren en aan te passen aan je specifieke behoeften. Door gebruik te maken van plugins, widgets, aangepaste CSS en andere geavanceerde functies, kun je je WordPress-website transformeren tot een krachtig online platform dat perfect aansluit bij je visie en doelen. We hopen dat deze blogpost je heeft geholpen om de verschillende manieren te begrijpen waarop je WordPress verder kunt aanpassen en optimaliseren. Veel succes met het creëren van jouw unieke online aanwezigheid!