Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Website verhuizen van subdomein naar hoofddomein

Website verhuizen van subdomein naar hoofddomein
MijnHostingPartner

Website verhuizen van subdomein naar hoofddomein

Met het testen van verschillende Content Management Systemen of het uitproberen van wat nieuws is het aan te raden om dit niet op je productiewebsite uit te voeren. Daarom worden subdomeinen hier veel voor gebruikt om afzonderlijk van je live website te testen en uit te proberen. Zonder je hoofdwebsite per ongeluk te verpesten. Laten we in deze blog post een kijkje nemen hoe dit in zijn werk gaat. En hoe jij een subdomein vervolgens naar je hoofdomein verplaatst. 

Subdomein – losse omgeving voor het testen

Het testen is altijd een lopend proces bij een hoop websites, zeker websites voor bedrijven en organisaties gaan vaak meerdere jaren mee. En worden niet na een jaar al in de steek gelaten. Naarmate een website langer bestaat wordt er ook meer over nagedacht om eens een nieuwe layout te gaan proberen of een andere werkwijze uit te proberen. Wellicht kan er meer omzet gehaald worden uit een ander systeem, of kan je jouw klanten meer functionaliteit geven. Het uittesten van niet alleen de website maar ook de achterliggende technieken kan hierdoor belangrijk zijn voor jezelf, je werknemers, je klanten en dus het gehele bedrijf. 

De uitkomst om te testen voor een website is in een hoop gevallen een subdomein. Dit subdomein kan je toegankelijk maken op het web, of juist afschermen voor lokale testen. Dit kan je namelijk op basis van IP adres beperken om zo dit geheim te houden voor pottenkijkers. Met een subdomein loopt jouw hoofddomein ook geen risico.  De bestanden zijn namelijk geheel los opgeslagen en kunnen daardoor naar hartenlust bewerkt worden. Ook is een eigen database en gebruiker hiervoor aan te maken, en een compleet nieuwe website dus. 

Dat werkt dus voor vele bedrijven en webmasters het fijnst, natuurlijk is dit niet de enige optie, en maken bijvoorbeeld ook een hoop gebruikers gebruik van een lokaal gehoste site, of een op Github. Een subdomein is nu eenmaal makkelijk omdat je over de gehele toolset beschikt en kan werken zoals normaal in de hosting van MijnHostingPartner.nl. 

Hoofddomein – de live of productie website

Op het hoofddomein draait natuurlijk ook jouw hoofdwebsite, op deze website haal jij nieuwe klanten binnen, verkoop je jouw producten of biedt je de content aan. Enige downtime of foutmeldingen wil je daarom natuurlijk zo veel mogelijk voor zijn bij het maken van een nieuwe website. Een subdomein is daarvoor dus de uitkomst om jouw hoofdomein veilig te houden tijdens het ontwikkelen hiervan. Sluit dit verder af voor anderen door dus de IP adressen te blokkeren die niet door jouw gebruikt worden. En ga verder totdat je tevreden bent met een nieuw systeem of website. 

De volgende stap is dan natuurlijk om jouw subdomein te verplaatsen naar het hoofddomein. Dit kan makkelijk zijn, maar vergt in alle gevallen wel even je volledige aandacht. Er komt namelijk best nog wat bij kijken.

Werkwijze om een subdomein te verplaatsen naar een hoofddomein 

Een subdomein verplaatsen naar een hoofdomein is een proces waar je het een en ander aan voorbereidingen voor dient te treffen. Probeer bijvoorbeeld even een paar weken lang een banner op je website te plaatsen met de datum van de overstap. En deel dit op de Sociale Media kanalen. Verder is het ook aan te raden om dergelijke werkzaamheden in de nacht uit te voeren, of in ieder geval op tijdstippen waarop het minst waarschijnlijk is dat jouw gebruikers hier hinder van ervaren. 

Een backup dient gemaakt te worden van je oude website, dit kan je doen door even een complete backup te maken van alle bestanden in de wwwroot. En natuurlijk van de database. 

Hierna is het een kwestie van de database en bestanden van het subdomein ook te backuppen. En hierna even de twee websites met elkaar vergelijken. Stel de volgende vragen nog, wat is de URL structuur in het hoofddomein en komt dit overheen met het nieuwe subdomein? Als er veel 404 meldingen ontstaan bij het opvragen van oude URLs dan kan dit hevige impact hebben op jouw Google Ranking namelijk. Binnen Google Search Console kan je dit nog verder nakijken en noteren. URL’s die niet meer bestaan kan je wel doorlinken naar een nieuw alternatief. 

Na het verplaatsen en in orde brengen van de bestanden in het hoofdomein zal je nog de correcte database dienen te importeren,  en de configuratiebestanden waar nodig aan te passen naar de nieuwe gegevens. Het is ook vaak noodzakelijk om de Site URL aan te passen. Dit kan binnen WordPress gemakkelijk via de database. 

Veel van deze stappen zijn allemaal te vinden in onze kennisbank, hierin hebben we over de jaren heen uitgebreide artikelen voor gemaakt en breiden wij nog elke maand weer uit met meerdere artikelen en bijgewerkte informatie. Informatie is dus echter ook Website afhankelijk en niet voor elke website over een kam te scheren. Met jouw situatie kan het dus anders zijn dan met een andere. Doe een website dus niet zomaar even vervangen, het kan langdurige negatieve gevolgen hebben die je pas laat kan ontdekken. Website scans zijn hiervoor uit te voeren, problemen komen dan wat sneller naar boven. 

Bereid je dus goed voor en maak je huiswerk voordat je een website verplaatst.