Updates en een backup proces voor je website onderhouden

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner29-12-2021

Een eigen website voor digitale nomaden

Een groep mensen leiden een heel ander leven dan velen anderen. Digital Nomads
Lees meer
MijnHostingPartner30-04-2020

Domeinnaam Register geeft misleidende aanbiedingen

Als je begint met een bedrijf dan heb je wellicht al wel overwogen om een
Lees meer
MijnHostingPartner15-12-2021

WordPress Automatisch laten updaten

Sinds een aantal WordPress versies is het nu mogelijk om plug-ins thema’s
Lees meer
MijnHostingPartner21-10-2022

Updates en een backup proces voor je website onderhouden

Met een website komen enige verplichten naar boven, afgezien van de website periodisch van frisse content verzien is het daarbij ook belangrijk om enige maatregelingen te nemen voor als er wat fout gaat. Een wekelijks agenda item waarin je een kwartiertje bezig bent met een aantal stappen kan je jaren aan werk besparen als de website verloren gaat. Laten we in deze blog post een kijkje nemen wat deze werkzaamheden zijn. En hoe je die gemakkelijk kunt uitvoeren.

Een website is niet een stilstaand iets, over de jaren heen dat een website gedraaid wordt is het van belang dat er werkzaamheden aan verricht worden. Dit om niet alleen het beste eruit te halen voor de prestaties, maar ook voor de veiligheid hiervan. Met de volgende tips behandelen we hoe je voor een kleine moeite dit voor elkaar kunt krijgen. 

Backup maken van de website bestanden

Jouw website bestanden maken meestal uit van vele duizenden bestanden wanneer je van een Content Management Systeem zoals WordPress gebruikmaakt. Hierbij komen nog alle afbeeldingen die je upload en alle verdere media die je verzamelt op je website. Om dit veilig te stellen kan je gebruikmaken van een aantal verschillende opties. Om het meest beginnersvriendelijk te zijn in deze handleiding is dit het gemakkelijkst om te backuppen en te downloaden rechtstreeks via het control panel. Binnen het control panel heb je toegang tot de filemanager, hierin kan je snel en eenvoudig een backup maken van al je website bestanden. En deze met een druk op de knop vervolgens downloaden. 

Jouw website staat in de standaard configuratie in de wwwroot van de hosting space. Hier is naar te navigeren en vervolgens met de volgende optie te backuppen via een zip bestand. 

Updates en een backup proces voor je website onderhouden

Selecteer dus de folder wwwroot, en hierna op de Zip optie in de filemanager. Hierna geef je dit een logische naam, waarin je gemakkelijk kunt herkennen waar en wanneer deze backup van is. Bijvoorbeeld als volgt: 

Updates en een backup proces voor je website onderhouden

Hierna is het bestand te downloaden door hier een keer op te klikken, lokaal is dit vervolgens op te slaan. En hierna ook nog een keer up te loaden naar bijvoorbeeld een dienst zoals Google Drive. Dan heb je op drie verschillende locaties een backup van je website. 

Updates en een backup proces voor je website onderhouden

Lokaal is dit op te slaan in een folder naar wens, vaak is het verstandig om per website even een aparte directory te maken. Dit is gewoon gezipt te laten. Dat bespaard weer iets ruimte op de lange termijn. 

Een backup maken van je database

Om een backup te maken van je database kan je voor MySQL 5, MySQL 8 en MariaDB gemakkelijk gebruikmaken van PHPmyAdmin hiervoor. Zodra je ingelogd bent in PHPmyAdmin en hierna de database selecteert, heb je gelijk bovenin de optie om de gehele database te exporteren. Dit kan je met de standaard opties uitvoeren. Om hierna gelijk de database in .sql te downloaden.

Voor de volledigheid kan je dit samenvoegen in de .zip file die je zojuist hebt aangemaakt van de website files. Dan heb je alles in 1 bestand zitten. Wat je vervolgens dus op meerdere locaties kunt opslaan. 

Updates en een backup proces voor je website onderhouden

Updates nagaan en installeren

Updates zijn een constant proces op de meeste Content Management Systemen, zeker voor WordPress is een wekelijkse controle hierop aan te raden. WordPress websites bestaan namelijk meestal uit meerdere plug-ins en thema’s die allemaal periodiek een update krijgen. In de standaard instellingen worden deze onderdelen niet automatisch bijgewerkt. En raden we in de meeste situaties ook af om automatisch bij te laten werken. Het komt namelijk nogal eens voor dat een automatische update fout gaat, en dat hierdoor je website down kan raken. 

Zodra dit het geval is heb je vaak niet de gelegenheid om dit snel na te gaan en op te lossen. En kan het dus het geval zijn dat jouw website er een dag of twee niet functioneel is voordat je dit doorhebt. Een tool zoals Uptime Monitor is hier een gemakkelijke manier van om altijd hiervan op de hoogte te blijven. Deze houdt om de paar minuten een controle of je website nog wel bereikbaar is. Zelfs met de gratis versie kan je op die manier tot wel 50 websites bijhouden. 

Updates raden we pas aan om te installeren nadat je een backup hebt gemaakt, mocht er dan wat fout gaan kan je altijd de gehele backup terugzetten. Of enkel het onderdeel wat fout is gegaan terugzetten. 

Core updates aan je Content Management Systeem

Core updates aan WordPress worden automatisch geïnstalleerd, en hoef je dus niet meer handmatig bij te houden. Aangezien dit de Core van WordPress betreft is dit in de meeste gevallen vrij zeker dat hier geen problemen mee dienen te ontstaan. Dit omdat dit door meerdere partijen uitvoerig wordt getest voordat dit gepubliceerd wordt. Wat niet het geval kan zijn voor menig plug-in of thema. 

Mocht je ervoor kiezen om deze automatische updates aan de Core uit te zetten, dan raden we sterk aan om hier wel van op de hoogte te blijven. En bijvoorbeeld een nieuws alert hiervan maken, of lid worden van de nieuwsbrief van WordPress zelf. Zo blijf je op de hoogte en kan je snel bijwerken wanneer noodzakelijk. 

Aankomende functionaliteit van MijnHostingPartner.nl

MijnHostingPartner.nl is druk bezig om dit backup proces nog eenvoudiger te maken en naar het klantenpanel toe te halen. Met deze backups hoef je hier dan vervolgens enkel een paar knopjes in te drukken, onze programmeurs zullen dan aan de achtergrond verder regelen dat dit allemaal goed verloopt. 

Deze functionaliteit hopen we in de eerste twee weken van november gerealiseerd te hebben, zoals elke software update kan dit echter uitlopen. Houdt daarom hiervoor de aankondigingen in de gaten wanneer deze update uitgebracht wordt. We zorgen er natuurlijk voor dat er uitgebreide kennisbank artikelen verschijnen die dit proces en de mogelijkheden hiervan haarfijn uitgeleggen.