Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Risicos van het kopen van links voor je website

Risicos van het kopen van links voor je website
MijnHostingPartner

Risicos van het kopen van links voor je website

Elke website eigenaar zal opzoek zijn naar andere websites en bronnen die naar de website toe linken. Zodra je hier ook maar enig onderzoek naar doet zal je de optie tegenkomen om links te kopen, en dit kan op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken. Het idee dat je door middel van betaalde links snel je positie in zoekmachines kunt verbeteren, is voor veel website-eigenaren verleidelijk. Maar schijn bedriegt. Hoewel het kopen van links misschien een snelle oplossing lijkt om je SEO te verbeteren, kan het ernstige nadelen en gevaren met zich meebrengen zeker op de langere termijn. In deze blog gaan we dieper in op waarom je voorzichtig moet zijn met het kopen van links en wat de mogelijke risico’s zijn.

Schending van Google's richtlijnen

Het grootste nadeel en punt van het kopen van links is dat het in strijd is met de richtlijnen van Google. Google beschouwt betaalde links als een manipulatieve tactiek om zoekresultaten te beïnvloeden. Wanneer je betrapt wordt op het kopen van links, kan Google je website bestraffen door je zoekresultaten drastisch te verlagen of, in ernstige gevallen, je website volledig uit de zoekresultaten te verwijderen. Dit kan leiden tot een aanzienlijk verlies van organisch verkeer en een vermindering van je online zichtbaarheid, met alle gevolgen van dien.

Lage kwaliteit van gekochte links

Veel van de links die te koop worden aangeboden, zijn afkomstig van websites van lage kwaliteit of zelfs van spamsites. Deze sites hebben vaak weinig tot geen relevantie voor je eigen website, wat betekent dat de waarde van deze links minimaal is. In plaats van je SEO te verbeteren, kunnen deze links zelfs schadelijk zijn omdat zoekmachines de relevantie en kwaliteit van links meenemen in hun rangschikkingsalgoritmes. Populaire freelance websites zoals Fiverr bieden hier vaak linkpakketten aan waar je in een keer 1000den links kunt kopen voor een relatief laag bedrag,  dit zijn echter voor 99% SPAM comments op blogs gezet door bots, of op vage websites die geheel niets te doen hebben met jouw website. Als je zelf een blog website beheerd dan zal je bekend zijn met dergelijke comments op je berichten en pagina’s: 

Risicos van het kopen van links voor je website

Dat soort links worden gezet door bots die het internet afstruinen precies voor deze reden. 

Risico op een Google Penalty

Zoals eerder vermeld, kan het kopen van links leiden tot een penalty van Google. Er zijn twee soorten penalty’s: handmatige en algoritmische. Een handmatige penalty wordt opgelegd door een medewerker van Google, terwijl een algoritmische penalty automatisch wordt toegepast door het algoritme van Google. Beide soorten penalty’s kunnen leiden tot een drastische daling van je positie in de zoekresultaten, wat een aanzienlijke impact kan hebben op je organisch verkeer en daarmee op je omzet. Het opheffen van die penalty kan vaak een langdurig proces zijn waar maanden overheen kunnen gaan. Wat dus kan betekenen dat je maanden geen tot weinig verkeer vanuit de Google zoekresultaten kunt ontvangen. 

Tijd en geldverspilling

Het kopen van links lijkt misschien een goedkope manier om je SEO te verbeteren, maar in werkelijkheid is het vaak een verspilling van tijd en geld. Omdat gekochte links meestal van lage kwaliteit zijn, leveren ze vaak niet de verwachte resultaten op. Daarnaast kunnen de kosten van het herstellen van de schade die is veroorzaakt door een penalty (zoals het inhuren van een SEO-specialist om de penalty ongedaan te maken) hoog oplopen.

Verlies van geloofwaardigheid en vertrouwen

Als het bekend wordt dat je links hebt gekocht, kan dit je reputatie schaden. Andere bedrijven en klanten kunnen het vertrouwen in je merk verliezen, omdat het kopen van links vaak wordt gezien als een oneerlijke of manipulatieve praktijk. In de digitale wereld, waar transparantie en ethiek steeds belangrijker worden, kan dit leiden tot een aanzienlijke reputatieschade.

Alternatieven voor het kopen van links

In plaats van te investeren in betaalde links, is het beter om te focussen op het organisch verdienen van links. Dit kan door middel van het creëren van waardevolle en relevante content die anderen willen delen en waarnaar ze willen linken. Bovendien is het opbouwen van relaties met andere websites en bloggers binnen jouw niche een effectieve manier om natuurlijke backlinks te verdienen. 

Kijk dus uit en overweeg de mogelijke consequenties voordat je links gaat aanschaffen, een website reputatie binnen Google kan met een dag wijzigen, het is dus belangrijk om je zoveel mogelijk aan de regels te houden. 

Wat zijn jouw linkbuilding tactieken? Deel het met ons op Sociale Media!