PHP versies en de impact hiervan
Een groot deel van websites op het internet maakt gebruik van PHP code om hun website te maken. Dit meerendeels door de populairiteit van Content Management Systemen zoals WordPress die hiervan gebruikmaken. PHP versies zijn echter een belangrijk onderdeel van het veilig houden van je website, en het zorgen dat een website snel en stabiel draait. In deze blog post nemen we even een nadere blik op het bijhouden van PHP versies.
Met elke software krijg je te maken met updates, in deze updates worden bugs opgepakt en gefikst, verbeteringen doorgevoerd op het gebied van efficiëntie en beveiliging. En nieuwe functionaliteit. Hetzelfde is het geval met jouw fundering voor de website, PHP. Een PHP versie update kan de volgende voordelen bevatten voor jouw website.
Betere beveiliging
Met elke update breng je over het algemeen weer bugfixes mee die ervoor zorgen dat jouw website uiteindelijk veiliger is. Zaken die altijd na release van een vorige versie pas worden herkend is de grootste oorzaak hiervan. Ook harde zaken zoals de manier waarop een database verbinding wordt gemaakt, zoals de mysql_ functie die lange periode gebruikt wordt. Is nu al een lange tijd depdricated vanwege beveiligingsredenen. Dit soort fundementele zaken die gebruikt worden in de code zijn een essentieel onderdeel voor elke website. En zijn dus ook zeer belangrijk om van de laatste standaarden gebruik te maken.
Naast de fundamentele zaken die periodisch op de schop genomen worden zijn er ook een legio aan kleinere beveiligingsfuncties, die er voor zorgen dat bijvoorbeeld de gegevens van je klanten die verzonden worden in de website op een veiligere manier worden behandeld. Nog een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat je altijd gebruikmaakt van de laatste updates.
Verbeterde snelheid van jouw website
Met PHP updates kan er ook een merkbaar verschil zijn in de snelheid van jouw website. Zeker in de versie update van PHP 5.6 naar 7.x zijn er een groot aantal verbeteringen aangebracht in de efficiëntie van de code. Dit zorgt ervoor dat jouw website vaak aanzienlijke snelheidsverbeteringen ontvangt. En dat uiteindelijk dus jouw gebruikers van de website sneller een pagina kan openen, en wellicht toch overgaat tot een aankoop.
Naast de PHP versie zijn er natuurlijk ook een groot aantal andere zaken verantwoordelijk voor de snelheid van een website. Zoals de grootte van de afbeeldingen, de verdere techniek die gebruikt wordt en de opslagmethode van een website. Met een PHP website raden wij in vrijwel alle gevallen aan om een SSD hosting pakket af te nemen voor de beste resultaten.
Het installeren van PHP updates, met een klik
Het installeren van PHP updates gaat met een klik bij MijnHostingPartner.nl, direct vanuit het control panel of ook direct vanuit het klantenpanel. Dit zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk kunt schakelen tussen de beschikbare PHP versies in je hosting pakket. MijnHostingPartner.nl installeert altijd de long term support versies voor elke PHP versie die nog verantwoord is om te gebruiken. We raden echter altijd aan om ervoor te zorgen dat jouw website geschikt is om te draaien met de laatste versies. Dit vanwege eerder gegeven redenen.
Hoe weet je of jouw website geschikt is voor de laatste PHP versies?
Om te weten of jouw website geschikt is voor de laatste PHP versies is het belangrijk om hier je huiswerk naar te doen. Indien je een website hebt met WordPress of een ander Content Management Systeem, dan kan je dit controleren of navragen bij de website van het CMS. Denk er wel goed aan om ook te controleren of enige plugins of thema’s ook geschikt zijn voor het hosten met de laatste PHP versies.
Maak dus een lijstje voor jezelf wat je dient te controleren en ga dit even allemaal langs. Dit om zeker te weten of jouw website hiervoor geschikt is. Of doe het de onveilige manier en zet de PHP versie zonder te controleren op een hogere versie. Dit kan er echter voor zorgen dat jouw website niet meer werkt. Met de uitgebreide foutmeldingen aan kan je dan echter wel zien welke onderdelen niet geschikt zijn voor de latere PHP versies.
Zodra jouw website nu niet geschikt is voor een latere PHP versie dan is het vaak nog wel lastig om dit bij te werken. Indien je dit zelf hebt gecodeerd dan is dit goed mogelijk om even terug te gaan en een aantal zaken bij te werken naar de laatste standaarden. Indien je dit echter niet zelf in de hand hebt dan ben je afhankelijk van anderen. Kijk dus naar latere updates van het CMS zelf, het thema of de plugin. Of kijk naar alternatieven hiervan. Vaak is het niet raadzaam om een onderdeel te blijven gebruiken als het niet tijdig bijgewerkt wordt.
Is jouw website al geschikt voor PHP 8.0.0 die nu onlangs is uitgekomen? Maak nu voor jezelf een check en zet de website over naar de laatste versie!