Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Hebben bestandsnamen impact op SEO?

Hebben bestandsnamen impact op SEO?
MijnHostingPartner

Hebben bestandsnamen impact op SEO?

Bestandsnamen voor afbeeldingen, documenten, of PDF bestanden worden vaak genegeerd en op het laatste moment pas ingevuld. Net als de ALT tekst heeft dit echter waarde om hiermee zorgvuldig om te springen om dit beter te laten indexeren en herkennen door Google en andere zoekmachines. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar de beste praktijken hiervoor en hoe jij dit kunt toepassen op jouw website!

Er zijn een hoop werkzaamheden die je dient te verrichten voor elke website die je beheerd, de lijst waar Google rekening mee houdt voor het ranken van jouw website houdt rekening met meer dan 200 factoren. Het optimalisatie werk hiervoor is dus een blijvende bezigheid voor menig websitebeheerder. Dat alt teksten belangrijk zijn voor SEO zullen de meesten al bekend mee zijn, maar de bestandsnaam zelf speelt ook mee. 

Wat dient er in je bestandsnaam te staan? 

In de bestandsnaam dien je ook neer te zetten wat dit precies is en waar dit voor dient, net zoals met de alt tekst van een afbeelding is het belangrijk om hier neer te zetten wat er precies wordt afgebeeld of het doel is van de afbeelding of bestandsnaam. En kan bij een ebook of whitepaper bijvoorbeeld worden neergezet: 

14-tips-voor-website-binnen-google.pdf

En voor een afbeelding met betrekking tot een hosting pakket: 

Hosting-pakket-mogelijkheden.png

Met de aanvullende alt tekst kan je hier duidelijk maken wat het doel is van de afbeelding en dit zo beter laten indexeren door Google. Dit staat ook logischer voor een klant of bezoeker, dan bijvoorbeeld de bestandsnaam: 

Agao132d-23ja.png

Dit is een kleine moeite om aan te passen, maar kan voor de netheid een stuk overzichtelijker overkomen. Ook is het zoeken binnen je CMS naar een afbeelding die je eerder hebt gebruikt een stuk eenvoudiger. Je kan dan eenvoudig op termen zoeken om gerelateerde eerdere afbeeldingen erbij te gebruiken. 

Bestandsnamen niet te lang maken of overdreven optimaliseren

Zoals wel meer zaken zoals een pagina titel of alt tekst is het niet aan te raden om hier van Keyword Stuffing gebruik te maken, en dus kunstmatig en overdreven veel sleutelwoorden in te zetten, met enkel het doel om dit door te geven aan Google. Dit wordt ook weer gezien als een negatieve manier om hier meer waarde aan te geven. En kan dus eerder schadelijk zijn dan positief.

Houdt dit dus beknopt en beperkt tot een aantal termen, en scheidt deze termen niet met een spatie of ander teken. Maar met een streepje -  Dit zorgt ervoor dat dit door alle browsers goed ingeladen kan worden en dat dit er logisch uitziet. 

Dien je dit met terugwerkende kracht door te voeren voor al je afbeeldingen? 

Het is niet noodzakelijk oom met terugwerkende kracht dit te gaan doorvoeren voor je afbeeldingen, maar dit mee te nemen voor de toekomst. En met nieuwe content hier ook enige aandacht aan te besteden. Het heeft namelijk geen doorslaggevende factor, en zal een kleine bijdrage leveren. Wat het niet waard is om hier uren arbeid aan te besteden op voorgaande bestandsnamen, je zal hier namelijk ook nog vaak je bestaande posts voor dienen aan te passen en enige zaken updaten, anders kunnen de bestanden niet gevonden worden. 

1 factor van velen

Google houdt rekening met meer dan 200 factoren om te bepalen welke websites eerst worden weergegeven binnen hun zoekresultaten, en het algoritme wat hiervoor gebruikt wordt is continu in ontwikkeling. Houdt jezelf dus altijd op de hoogte van ontwikkelingen en volg ons blog om hier op de hoogte van te blijven! We behandelen een hoop tips om ervoor te zorgen dat jij het beste kunt halen uit jouw website hosting!