Google AdSense gaan gebruiken

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner09-02-2019

6 miljoen nieuwe domeinnamen geregistreerd in het tweede kwartaal van 2018

6 miljoen nieuwe domeinnamen geregistreerd in het tweede kwartaal van 2018
Lees meer
MijnHostingPartner12-12-2020

WordPress 5-6 wat is er nieuw

WordPress is het populairste Content Management Systeem wat gebruikt wordt
Lees meer
MijnHostingPartner08-12-2023

Inspelen op je populairste content

Content marketing is voor vele websites een strategie die een hoop vruchten
Lees meer
MijnHostingPartner07-10-2020

Google AdSense gaan gebruiken

Google AdSense is een van de populairste manieren om advertenties te vertonen op je website. Dit kan vaak een leuke aanvulling vormen op je blog website of informatieve website om een inkomen hieruit te halen, of vaak de hosting kosten te betalen. Zo kan je jouw hobby delen met je bezoekers en niet afhankelijk zijn van donaties. 

Het aanmelden voor Google AdSense, en vervolgens de code toepassen op je website is een proces waar wat uitleg bij nodig is. Vandaar dat we dit in deze blog post wat nader toelichten hoe je dit kan toepassen op de hosting van MijnHostingPartner.nl. Ongeacht welk Content Management Systeem je gebruikt!

Het aanmelden bij Google AdSense

Het aanmelden voor Google AdSense is de makkelijkste stap uit het hele proces. Zoals vrijwel alle diensten en producten die Google aanbiedt is hiervoor een Google Account bij nodig. Die is aan te maken via Google zelf. Maar het is waarschijnlijk dat je al een bestaand account hebt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van Gmail, Drive of de Google Chrome browser zal je al een Google account hebben die je hiervoor kunt gebruiken. Je kan er ook voor kiezen om je Privé en zakelijk voor je website gescheiden te houden door een nieuw Google Account aan te maken met een bedrijfsemail adres die je ook via MijnHostingPartner.nl kunt aanmaken. 

Nadat je beschikt over jouw gewenste Google Account ga je naar de volgende link om het proces te starten voor het aanmelden.

https://www.google.com/intl/nl_nl/adsense/start/

Hierna volgt het verificatie proces en de goedkeuring van Google.

Verificatie proces en goedkeuring van Google

Om je bij AdSense aan te melden dienen er twee dingen te gebeuren. Het  eerste is het verifiëren dat je de eigenaar bent van de website. Dit kan door de AdSense code in te voegen in de Header van je website. Dit kan je met een plugin doen of even handmatig erin zetten. En hierna dien je gekeurd te worden door Google voor het vertonen van Advertenties. 

De goedkeuring van Google krijg je pas als de website voldoet aan hun beleid. Bijvoorbeeld kunnen geen websites aangemeld worden met weinig content, onafgemaakte websites of technische fouten. Onoffiiele regel die ik vaak ben tegengekomen is om je pas aan te melden als je zoon 30 blog posts of pagina’s hebt op je website. Het is ook sterk afhankelijk van het onderwerp van je website. Websites waar je kunt gokken, volwassen onderwerpen of extremistische websites worden niet goedgekeurd. En vaak ook geen websites die over wapens en dergelijke onderwerpen gaan. 

Als je een blog over je tuin maakt of jouw persoonlijke passie zoals fietsen dan zit je vaak veilig. Het moet voor Google interessant zijn om advertenties te kunnen tonen. En vooral ook voor de bedrijven die adverteren bij Google veilig zijn.  

Dit verificatie proces kan twee weken duren of een aantal maanden. Dit varieert ook sterk. Sinds de pandemie is dit proces vele malen langer geworden, houdt dus rekening met een lange wachttijd op goedkeuring. 

Het implementeren van de Google AdSense code

Het toevoegen van de Google AdSense code kan via een plugin. Bij de meeste Content Management Systemen WordPress zoals WordPress kan er dan gekozen worden om dit te injecteren in de head van de website. Dit kan ook handmatig erin worden gezet in je website. Wanneer je hier comfortabel mee bent dan raden we vaak die methode aan. Als je dit liever via een plugin wilt doen dan kan dit natuurlijk ook. 

Na het aanmelden bij Google AdSense krijg je een dergelijke code die hiervoor gebruikt wordt.

Google AdSense gaan gebruiken

Daarna wordt de website getest door Google en kunnen advertenties getoond worden. Dit kan je doen op de automasische wijze. Google besluit dan waar en hoe je Advertenties weergeven worden. Of je kan dit handmatig aanmaken door zelf advertenties te verwerken in een artikel. Ervaring leert dat het toepassen van deze advertenties dan meer tijd kost en wat ook vaak achterwege gelaten wordt. De automatische advertenties is set and forget. Vaak handig bij iemand met een netwerk van websites. 

Daarom raad ik persoonlijk aan als je een enkele website hebt om dit handmatig te doen, hier kan met de juiste strategie en hogere omzet vaak behaald worden. Maar als je meerdere websites beheert om dit met de Automatische vertoningen te regelen. Je bent dan namelijk ook nog steeds vrij om een aantal criteria hieraan toe te passen. Zodat je website er wel nog steeds gebruiksvriendelijk uitziet. 

Verder is de keus natuurlijk aan jouw.

Keuze tussen verschillende advertentie methoden

Hierboven ook al aangestipt, er is dus de keuze uit het automatisch te laten tonen van Advertenties, of het handmatig verwerken van Advertentie blokken. Het kan ook bieden tegelijk gebruikt worden wanneer je bijvoorbeeld een vaste advertentie plek in een widget aan de zijkant van de website verwerkt wilt hebben. Dit maakt je vrij om beide manieren te gebruiken. 

Handmatige advertenties kunnen aangemaakt worden binnen Google AdSense, er kan voor allemaal verschillende formaten en banners gekozen worden. Vervolgens wordt die code bewaard en kan die keer op keer opnieuw gebruikt worden. Ook is binnen Google AdSense te selecteren wat voor soort Adverteerders getoond worden. Mocht je een bepaalde advertentie categorie storend vinden of niet passend bij je website dan is dit ook uit te zetten. Vaak worden een hoop advertenties voor de zoveelste mobiele game getoond, of van die artikelen waar je magisch buik vet mee verbrand. Ik kan me voorstellen dat dit niet aansluit bij jouw wensen.

Hoeveel kan er nu mee verdient worden? 

Dat is helaas een antwoord wat per website verschilt. Waar het voornamelijk aan ligt is het aantal klikken op advertenties en de hoeveelheid bezoekers die je op je website krijgt. Per duizend vertoningen zit er een bedrag aan vast en per klik. Hoe dit exact wordt bepaald krijg je niet te weten. In verschillende onderwerpen gelden andere advertentie tarieven. 

Om even een cijfer te kunnen laten zien neem ik voorbeeld uit een tweetal sites in totaal verschillende niches, die beschouwt worden als kleine websites. 

In de maand september: 

  • Site 1: 960 paginaweergaven heeft €10,62 verdient met 25 klikken
  • Site 2: 3200 paginaweergaven heeft €8,20 verdient met 31 klikken

Zo zie je maar dat je met verschillende sites aan een ander kostenplaatje per maand vastzit. Van kleinere sites zoals bovenstaand zal je dus niet slapend rijk worden met alleen AdSense. Wat je wel hebt is dat je dus met zoon 20 euro per maand gemakkelijk je hosting kosten bij MijnHostingPartner.nl eruit hebt. En ook nog wat overhoudt voor een leuk etentje. 

Wil je meer verdienen met Google AdSense? Krijg meer bezoekers op je website en houdt ze langer vast op je website. Makkelijker gezegd dan gedaan. 

Andere advertentie netwerken

Er bestaan ook andere advertentie netwerken waar je in aanmerking voor kunt komen. Google AdSense is erg laagdrempelig in hun vereisten voor bezoekers per maand. Daarom wordt dit vaak gebruikt in de begin fases van een website. Naarmate je meer bezoekers vergt per maand en boven de 10.000 bezoekers  en meer uitkomt kan je ervoor kiezen om in zee te gaan met Ezioc, MediaVine en ook Nederlandse partijen. Dan kan er ook vaak meer verdient worden dan alleen de hosting kosten. En zou je een fulltime inkomen per maand uit je website kunnen halen.