Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Een bestaande website nabouwen

Een bestaande website nabouwen
MijnHostingPartner

Een bestaande website nabouwen

Het is mogelijk om een website tot op zekere hoogte na te bouwen, in de meeste gevallen is dit noodzakelijk indien er een website overgezet dient te worden naar een ander Content Management Systeem. Of een website is dusdanig verouderd dat dit niet meer bij te werken is op de reguliere methode. In deze blog post delen we een aantal tips over hoe je dit het soepelst kan laten verlopen, en waar je rekening mee dient te houden. 

Maak een inventaris van pagina’s en technieken

Bij het nabouwen van een bestaande website is het essentieel om een grondige inventarisatie te maken van alle bestaande pagina's, hun inhoud en de gebruikte technieken. Dit omvat:

Paginastructuur: Maak een lijst van alle pagina's op de bestaande website en categoriseer ze op basis van hun functie en inhoud. Dit zal je helpen om een overzicht te krijgen van wat er moet worden overgezet.

Content: Noteer alle tekstuele inhoud, afbeeldingen, video's en andere media die op de huidige website staan. Zorg ervoor dat je alle rechten en toestemmingen hebt om deze inhoud te gebruiken op de nieuwe website. Als je een bestaande website van jezelf ombouwt is dit natuurlijk niet relevant. Maak je een website na die niet van jouw is of voor een klant, dubbel check dan dit even of dit wel in orde is. 

Technische details: Maak aantekeningen van de gebruikte technieken, zoals programmeertalen, databases en eventuele externe plugins of integraties. Dit zal van pas komen bij het kiezen van het juiste Content Management Systeem (CMS) en het opzetten van de nieuwe website. Ook iets simpels als een contact formulier of een interactief menu even noteren. Dan is dit op een later stadium weer tevens neer te zetten. Maak hierin wel keuzes of dit nog wat toevoegt. Veel van dergelijke tools zijn verouderd of niet meer relevant. 

Zet een subdomein op om de oude website nog in stand te houden

Het is van groot belang om de oude website tijdelijk in stand te houden terwijl je bezig bent met het bouwen van de nieuwe. Dit kun je doen door een subdomein op te zetten, bijvoorbeeld "nieuw.mijndemopartner.nl". Hierdoor kunnen bezoekers nog steeds toegang krijgen tot de oude inhoud terwijl de nieuwe website in ontwikkeling is. Zo ben je geen langere periodes offline. 

Installeer een Content Management Systeem

Kies een Content Management Systeem (CMS) dat het beste aansluit bij de behoeften van de nieuwe website. Populaire opties zijn WordPress, Joomla, Drupal en bijvoorbeeld Umbraco. Zorg ervoor dat het CMS de mogelijkheden biedt die nodig zijn om de functionaliteit van de oude website te evenaren. En ideaal gezien natuurlijk te overtreffen. 

Maak de website na met dezelfde content en functionaliteit

Bij het bouwen van de nieuwe website is het cruciaal om de inhoud en functionaliteit zo getrouw mogelijk na te bootsen. Let op de volgende punten:

Ontwerp en lay-out: Zorg ervoor dat het nieuwe ontwerp overeenkomt met het origineel, of dat het een verbeterde versie ervan is. Bijvoorbeeld meer geschikt voor mobiele weergaven. 

Contentoverdracht: Migreer alle teksten, afbeeldingen, video's en andere media naar de nieuwe website. Controleer of alles correct wordt weergegeven en goed geoptimaliseerd is.

Functionaliteit: Maak eventuele speciale functies, formulieren, zoekfuncties en andere interactieve elementen die aanwezig waren op de oude website opnieuw.

Verplaats na afronding het subdomein naar het hoofddomein

Nadat de nieuwe website volledig is ontwikkeld, getest en goedgekeurd, kun je het subdomein met de nieuwe website verplaatsen naar het hoofdomein. Dit kan je doen door de website folder hierop opnieuw in te stellen onder websites in het control panel. Maar je kan dit ook wat concreter doen en de website geheel intern verhuizen naar je hoofddomein. Dit zal op de lange termijn het minst problemen dienen te geven. Hoe dit precies in zijn werk gaat is afhankelijk van het gebruikte Content Management Systeem, maar komt vaak neer op het verplaatsen van de bestanden en het aanpassen van enige configuratie instellingen.  

Met deze stappen en tips zou het proces van het nabouwen van een bestaande website soepel moeten verlopen. Zorg er altijd voor dat je een back-up maakt van de oude website voordat je wijzigingen aanbrengt om eventueel verlies van gegevens te voorkomen.