Beginnen met videos en podcasts voor online marketing

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner11-11-2017

Kwart webshops onbeveiligd

Kwart van de Nederlandse webwinkels onbeveiligd Met een webshop heb je veel
Lees meer
MijnHostingPartner23-04-2022

Jouw website beter toegankelijk maken

Een website heeft veel voordelen voor ieder bedrijf een van de grootste voordelen
Lees meer
MijnHostingPartner30-03-2022

Nieuw van SIDN - LogoMotive

Succesvolle pilots van het SIDN voor het opsporen van malafide domeinen op
Lees meer
MijnHostingPartner01-05-2023

Beginnen met videos en podcasts voor online marketing

Als ZZP'er of bedrijf is het belangrijk om op te vallen in de drukke online wereld en jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Het gebruik van video's en podcasts als onderdeel van je online marketingstrategie kan hierbij helpen. In deze blogpost delen we enkele tips om te beginnen met het maken van video's en podcasts om je online aanwezigheid te versterken. En hierdoor meer klanten binnen te slepen via jouw website!

Bepaal je doelgroep en het doel van je video's/podcasts

De eerste stap om te beginnen met video's en podcasts is het bepalen van je doelgroep en het doel van je content. Wie is je ideale klant en wat zijn hun behoeften en interesses? Bedenk ook wat je wilt bereiken met je video's en podcasts. Wil je bijvoorbeeld educatieve content delen, je merk opbouwen of je producten promoten? 

Educatieve of informatieve content is hier vaak een lage barrière voor om in te stappen met het idee voor een podcast of video. Je kan je kennis namelijk gebruiken van je eigen product of dienstverlening en hier bepaalde informatie over presenteren. Kijk als voorbeeld ook naar onze informatie video’s op YouTube waarin we simpelweg een stem opnemen en het beeldscherm, en klanten meenemen in het proces om bijvoorbeeld een mail adres aan te maken. Zelfs met dergelijke filmpjes kan je toch mensen bereiken en een stukje extra service bieden die wellicht een mogelijke klant overhaalt. Bekijk dus jouw doelgroep en probeer je hun behoeftes in te beelden die ze over jouw dienst of product kunnen hebben. Dit kan je vervolgens toelichten in een podcast of video. 

Kies het juiste format

Er zijn verschillende formaten waaruit je kunt kiezen als het gaat om video's en podcasts. Denk bijvoorbeeld aan interviews, tutorials, vlogs of storytelling. Kies het format dat het beste past bij je doelgroep en doelstellingen. Heb je bijvoorbeeld een complex product dat uitleg nodig heeft? Dan kan een tutorial video handig zijn. Wil je jezelf als expert profileren binnen je vakgebied? Dan kan een interview met een andere expert interessant zijn. Kijk daarvoor naar enige bestaande podcasts die er zijn binnen jouw branche, en kijk of hier interesse voor is. Vrijwel alle podcasts zijn altijd wel opzoek naar interessante gasten die ze kunnen hebben,  en ook buiten jouw directe branche is hier vaak interesse voor. 

Investeer in goede apparatuur

Om kwalitatieve video's en podcasts te maken, is het belangrijk om te investeren in goede apparatuur. Je hoeft niet meteen het duurste materiaal aan te schaffen, maar zorg ervoor dat het goed genoeg is om professionele video's en podcasts te maken. Denk aan een camera, microfoon, verlichting en editing software. Dit kan al snel oplopen in je budget, maar kan wel een wezenlijk verschil maken. Zeker met een podcast is een microfoon een must, aangezien de luisterervaring hierin natuurlijk leidend in is. Krakend geluid of anderzijds een slechte audio kwaliteit kan hierin een snelle afbreker zijn. Waarin je onnodig luisteraars verliest.

Plan en script je video's en podcasts

Een goede planning en script kan helpen om je video's en podcasts georganiseerd te houden en ervoor te zorgen dat je boodschap duidelijk overkomt. Maak een lijst van onderwerpen die je wilt bespreken en maak een script of storyboard om de structuur van je video of podcast te bepalen. Zo voorkom je dat je afdwaalt van het onderwerp en je boodschap niet overkomt. Dit helpt ook veel bij de vele uhhs en ahhs die je anderzijds wellicht zal hebben. Een geheel vast script kan echter weer geforceerd overkomen, het doel van podcast is vaak om hier wat losser om te gaan met je publiek. Schrijf dus wat punten op, maar laat dit wel natuurlijk overkomen. Oefening en ervaring maakt hierin veel uit. 

Publiceer en promoot je video's en podcasts

Zodra je video's en podcasts klaar zijn, is het tijd om ze te publiceren en te promoten op je website, sociale media en andere relevante platforms. Gebruik hashtags en keywords om ervoor te zorgen dat je video's en podcasts gemakkelijk vindbaar zijn voor je doelgroep. Promoot ze ook via je nieuwsbrief of andere communicatiekanalen. Zonder enige promotie zal je hierin weinig succes vinden, het is ook mogelijk om de podcast of video betaald te promoten. Dan is het echter wel vaak raadzaam om hier een duidelijke commerciële boodschap in te hebben. 

Monitor en analyseer de resultaten

Om te weten of je video's en podcasts werken, is het belangrijk om de resultaten te monitoren en te analyseren. Gebruik bijvoorbeeld Google Analytics om het verkeer naar je website te meten of YouTube Analytics om de prestaties van je video's te meten. Zo kun je zien wat werkt en wat niet werkt, en je strategie daarop aanpassen.

Het maken van video's en podcasts kan in het begin misschien wat overweldigend lijken, maar het kan echt een verschil maken in je online marketingstrategie. Wees niet bang om te experimenteren met verschillende formats en content ideeën om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep en doelstellingen. Zet de eerste stap hierin en druk op publiceren zodra je het afgerond hebt, dit kan maar zo het verschil betekenen in een succesvolle marketing campagne.