Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

WordPress Patronen 2 jaar later

WordPress Patronen 2 jaar later
MijnHostingPartner

WordPress Patronen 2 jaar later

WordPress kwam in 2022 uit met Patronen die ingevoegd kunnen worden binnen je WordPress website, deze patronen of Patterns zijn handige voorgekeurde layouts of patronen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld afbeeldingen op een leuke manier te presenteren. Op het tijd van schrijven zijn we nu twee jaar verder sinds dit gelanceerd is, hebben de patronen een grote impact gehad op het bouwen van WordPress websites? Of is dit een verlaten en vergeten project? Laten we dit in deze blog post verder bekijken!

WordPress patronen

Voor iedereen die nog niet bekend is met WordPress Patronen, hier volgt een korte samenvatting hiervan:

WordPress Patterns zijn geen complete thema's of plug-ins, maar eerder kant-en-klare bouwstenen die je kunt gebruiken in de nieuwe editor van jouw website. Met een simpele knip-en-plak actie integreer je een patroon direct op jouw website, zelfs zonder de visuele editor te gebruiken. Selecteer Patronen direct vanuit de editor binnen WordPress dus, of bekijk ze op een wat beter weergegeven manier op de volgende link.


https://wordpress.org/patterns/


Je kan ze hierna dus direct gebruiken binnen je website, door even op kopiëren te drukken, en de code dan vervolgens te plakken in je WordPress site. Dat is alles wat hiervoor nodig is. Eenvoudiger kan het niet. Wat het grootste idee hierachter was, om het voor iedereen toegankelijk te maken om mooie(re) ontwerpen zo in de website te kunnen gebruiken. 

1900 Patronen in totaal sinds de lancering

Sinds het begin in 2022 zijn de WordPress Patronen aardig uitgebreid, met nu in totaal 1900 patronen beschikbaar op WordPress.org en direct vanuit je editor. Dit is sinds 2022 dus aardig toegenomen in gebruik, en is dus niet geheel verlaten en vergeten. De 1900 patronen zijn echter niet allemaal even zinvol naar mijn mening, maar dit is natuurlijk ook zo met vrijwel elk onderdeel van WordPress. Je gebruikt ook niet alle duizenden thema's die beschikbaar zijn. Neem dus zelf een kijkje hiertussen en bepaal zelf welke patterns jij het leukst eruit vind zien of het nuttigst vindt. Enige Patronen die eruit springen zijn bijvoorbeeld: 

https://wordpress.org/patterns/pattern/cover-image-with-bold-heading-and-button-left/

Die naar mijn mening uitstekend gebruikt kan worden voor een CTA of Call To Action op je website. 

https://wordpress.org/patterns/pattern/minimal-posts-block/

Deze is uitermate geschikt voor de aandacht te vestigen op twee posts of artikelen die je eerder hebt gemaakt.

https://wordpress.org/patterns/pattern/hero-banner-with-overlap-images/

Welke goed gebruikt kan worden voor het tonen van je producten, eerdere blog posts, je team kan introduceren en nog veel meer mogelijkheden. 

Zo kan je dus eenvoudig rondkijken in de Patronen en kijken of er iets voor je bijzit wat je wilt gebruiken, het is verder gratis in gebruik, vervang uiteraard wel even enige afbeeldingen die worden ingesloten met je eigen afbeeldingen. Zo voorkom je dat wellicht hier een melding over volgt. 

Curated, Community en All als filteropties

Je kan zien dat er twee verschillende soorten Patronen beschikbaar zijn, Curated en Community, dit geeft aan welke door WordPress zelf zijn gefilterd of gemaakt, en welke door de community zelf worden gemaakt en aangeleverd. Dit is bij WordPress een grote poel aan gebruikers en developers die hiervoor bezig zijn, net zoals de thema's uiteraard. 

Ook degene die aangeleverd worden door de Community worden eerst door vrijwilligers van WordPress gemodereerd, en hierna pas toegevoegd aan de bibliotheek. Ook hebben ze een serie richtlijnen indien je zelf een WordPress Patroon wilt gaan maken of aanleveren. Je kan dan rekening houden met de volgende richtlijnen: 

WordPress Patronen 2 jaar later

Verschil in Patterns binnen WordPress.com en WordPress.org

WordPress Patterns of Patronen zijn er op twee plekken te vinden, namelijk op zowel WordPress.com en WordPress.org. Oftwel de betaalde versie van WordPress.com en de Open Source versie op WordPress.org. Het verschil hierin is te merken, en de Patronen op de .com site zijn vaak enkel te kopieren als je ingelogd bent met een account. Waar de WordPress.org versie gewoon vrij toegangkelijk is. Ook zijn de patronen op WordPress.com vaak uitgerust met meer functionaliteit die ook bepaalde plugins vereisen zoals JetPack. Indien je dus WordPress.org gebruikt en je eigen WordPress website dus bijvoorbeeld zelf host, bijvoorbeeld in de hosting van MijnHostingPartner.nl. Dan kan je het best de WordPress.com patronen links laten liggen.