Werken aan een nieuwe website naast je huidige

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner02-09-2022

WordPress update 6 0 2

30 augustus heeft WordPress weer zijn laatste update uitgebracht dit keer
Lees meer
MijnHostingPartner04-05-2017

Betrouwbare website

Een betrouwbare website   Met een onlinedienst aanbieden is het belangrijk
Lees meer
MijnHostingPartner20-11-2020

Waarom een Content Management Systeem belangrijk

Een Content Management Systeem of CMS in het kort is belangrijk voor vele redenen.
Lees meer
MijnHostingPartner23-08-2021

Werken aan een nieuwe website naast je huidige

Wanneer je al een langere tijd een website draait dan kan je altijd eens willen kijken naar bijvoorbeeld een ander thema, of het een en ander meer uittesten. Bijvoorbeeld voor een nieuwe update, of een ander Content Management Systeem wat je eens wilt uitproberen. Het is vaak niet wenselijk om dan gelijk te werken aan je huidige website of omgeving. Stel dat er iets misgaat ben je ver van huis, en zal je aan de slag moeten met een backup. Doe dit daarom op een veilige plek en gebruik een subdomein. In dit artikel lichten we toe hoe je dit kunt gebruiken om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een nieuwe website naast jouw huidige.

Een website maakt een aantal ontwikkelingen mee vaak, van de eerste lancering waar er hard gewerkt wordt aan de website en content. En vaak na een aantal jaar om de website eens een fris uiterlijk en functionaliteit te geven. Dat maakt het mogelijk om je bestaande klanten of bezoekers een nieuw gezicht te laten zien van je website. Het internet is namelijk geen plek voor stilstaan. Updates en mogelijkheden komen voortdurend uit. 

Subdomein aanmaken om veilig en onafhankelijk te testen

Een subdomein kan je aanmaken in de meeste webhosting pakketten en geeft je de kans om geheel onafhankelijk te testen voor jouw website of domeinnaam. Met een subdomein wordt er simpelweg een extra domeinnaam aangemaakt wat afhankelijk is van het hoofddomein. Bijvoorbeeld demo.domein.nl in plaats van het hoofddomein domein.nl. Met deze truc kan je ervoor zorgen dat er niets kapot gaat tijdens het testen op je hoofddomein. Of de website waar jij je geld mee verdient. Het subdomein maakt een tweede domeinnaam folder aan in de hosting space, en is geheel los te beheren onder websites in het control panel. Zo zijn er bijvoorbeeld ook de schrijfrechten voor apart in te stellen. Een nieuwe PHP of ASP.NET versie op uit te testen. En ga zo maar door. 

Met een subdomein kan je dus geheel vrij werken zonder gevaar te lopen aan je hoofdwebsite. Een subdomein kan je gemakkelijk aanmaken via het klantenpanel of controlpanel. En is hierna gelijk actief. Houdt enkel nog even rekening met de DNS refresh hierbij. Het kan namelijk zijn dat het nog even kan duren voordat dit zichtbaar is in de lokale browser. Ook is op een subdomein bijvoorbeeld een Content Management Systeem te installeren wat je niet gebruikt op het hoofddomein. Indien je bijvoorbeeld op je hoofddomein een WordPress website hebt staan, en eens een keer Umbraco wilt gaan proberen op een subdomein. Dan kan dit zonder problemen. De voor en nadelen zijn dan tegen elkaar op te wegen en je ziet eens een keer hoe dit in zijn werk gaat. 

Het subdomein afschermen, niet alleen voor bezoekers maar ook voor zoekmachines

Het is wel belangrijk om jouw subdomein af te schermen tegen bezoekers en ook voor zoekmachines. Zoekmachines kunnen namelijk standaard de content van de website indexeren en dit bijvoorbeeld zien als dubbele content wanneer dit hetzelfde is. Wat je ranking voor het hoofdomein kan schaden. Het is daarom belangrijk om in de robots.txt aan te geven dat deze website niet geïndexeerd dient te worden. Dit doe je gemakkelijk door dit als noindex aan te geven. 

Verder is jouw website ook te blokkeren voor bezoekers die geen wachtwoord hebben of via een niet gewhitelist IP adres erop proberen te komen. In onze kennisbank leggen we uit hoe je dit kunt doen door een aantal regels toe te voegen aan het web.config bestand. Ook is dit binnen WordPress en een aantal andere Content Management Systemen te bereiken door een plugin te installeren. 

De nieuwe versie van een website live zetten

Wanneer je klaar bent met het ontwikkelen van de nieuwe site dan kan je dit overzetten naar je hoofddomein. Voor elke website is dit net even anders natuurlijk. Maar het komt er vaak op neer om de bestanden over te zetten naar het hoofdomein, de configuratiebestanden aan te passen naar de nieuwe gegevens en de database correct te zetten op de nieuwe URL. Controleer ook vaak nog de web.config op verwijzingen naar de oude subdomein URL. En natuurlijk ervoor zorgen dat de website weer geïndexeerd kan worden door zoekmachines en ingezien kan worden door bezoekers. Raadpleeg de documentatie van jouw Content management Systeem om in zien hoe dit exact in zijn werk gaat. 

Oude website archiveren

Het is vaak niet verstandig om de oude website gelijk weg te gooien, wellicht heb je hem nog nodig op een later stadium of moet je toch nog even dat vergeten artikel meenemen. Dit kan je doen door een export te maken van alle bestanden en de database. En ervoor te zorgen dat je alles op een vaste plek hebt staan. Hierna kan je met behoud van de mappenstructuren dit in een zip bestand opslaan en desnoods beveiligen met een wachtwoord. Zo zijn jouw website bestanden ook na het down halen van de site nog in te zien of te gebruiken. Het is ook zelfs weer op een subdomein live te zetten. 

Voor meer tips en trucs voor jouw webhosting  en websites kan je ons volgen op Sociale Media en onze blog posts in de gaten houden! Bestel nu jouw hosting pakket om ook die eerste stap te nemen op het internet met jouw visie.