Marktaandeel van Content Management Systemen

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner17-09-2021

Hoe maak je content waarnaar gelinkt wordt

Content van een website is belangrijk niet alleen voor je bezoekers op je website
Lees meer
MijnHostingPartner03-03-2017

ASP.NET en MVC

ASP.NET Als je een tijdje meeloopt in de programmeurswereld is er een soort
Lees meer
MijnHostingPartner25-03-2024

Je website laten testen met online tools

Er zijn een hoop tools beschikbaar op het internet die jouw website kunnen
Lees meer
MijnHostingPartner06-07-2022

Marktaandeel van Content Management Systemen

Iedereen die zich begeeft in de wereld van websites maken en onderhouden komt al heel gauw voor de keuze welk Content Management Systeem gebruikt gaat worden voor de website. Voor veel webmasters zal deze keuze vallen op WordPress, maar er zijn nog een hele hoop andere keuzes die je hiervoor ook kunt maken. In dit artikel gaan we kijken naar de opties die je nog meer hebt. En voor welk Content Management Systeem gekozen kan worden voor jouw volgende project. Laten we beginnen!

Het marktaandeel van Content Management Systemen is niet een stilstaand iets over de jaren heen, zo zijn er meerdere partijen bijgekomen en verdwenen, en verschillen de cijfers ook elke maand wel. Voor een hoop verschillende redenen is het interessant om bij te houden wie wat gebruikt en hoe populair een CMS is. Niet alleen voor marketeers is dit belangrijk, maar ook voor de doorsnee hobby site kan het verschil betekenen hoe jij jouw website in elkaar gaat zetten.

Open Source Content Management Systemen

Het grootste markaandeel is ingenomen door Open Source Content Management Systemen, dit is software die vrij te gebruiken is op de meeste plekken. En dus lokaal of bij een hosting partij gehost kan worden. Aangezien de broncode vrij te downloaden en te bewerken is. Partijen zoals wij spelen hierop in uiteraard om de best mogelijke pakketten voor deze open source Content Management Systemen aan te bieden voor lage prijzen. Vanwege het vrij te gebruiken, en geen bijkomende kosten is een WordPress, Joomla of Drupal website bijvoorbeeld al voor  3 euro in de maand bij MijnHostingPartner.nl te hosten. Dit zorgt ervoor dat voor iedere starter dit gemakkelijk te behappen valt. 

WordPress en Joomla zijn ook gemakkelijk in het gebruik voor beginners, er zijn een hoop verschillende extensies  of plug-ins en thema’s beschikbaar die je zo kan gebruiken om jouw website verder mee uit  te breiden en van jezelf te maken. En dat alles zonder extra te hoeven coderen. Er zijn ook een aantal andere Content Management Systemen hiervoor in gebruik die het nog makkelijker voor je maken, echter hebben deze vaak bij lange na niet dezelfde hoeveelheid uitbreidingsmogelijkheden tot hun beschikking. Je bent dan wat meer afhankelijk van wat er beschikbaar is. Bij Joomla en WordPress voornamelijk heb je de keuze uit tienduizenden verschillende thema’s en plug-ins. Zo kan je voor elk resultaat wat unieks neerzetten. 

Voor de wat geavanceerdere gebruikers en webmasters is het ook mogelijk om met Drupal en Umbraco te gaan werken, dit zijn ook Content management Systemen die populair zijn en alom gebruikt. Echter vaak meer door de bedrijvensector, een thema of uiterlijk in deze dienen namelijk zelf in elkaar gezet worden in de meeste situaties. En je kan hier dus niet met een knopje een ander uiterlijk voor activeren. Dit zal gemaakt dienen te worden. 

De cijfers laten je ook zien wat het meest populair is binnen de wereld. Neem hiervoor een kijkje in de onderstaande afbeelding 

Marktaandeel van Content Management Systemen

Je ziet hier dat WordPress nog steeds een belangrijke rol speelt in de markt,  en je ziet steeds meer plek ingenomen terug van de populaire systemen Shopify, Wix en Squarespace. Laten we die partijen hieronder even bespreken in de Closed Source Content Management Systemen. 

Closed Source Content Management Systemen

Wat in de laatste jaren meer is toegenomen naast de Open Source opties, zijn een drietal partijen die je een relatief “hands off” website maken ervaring geven. Het is bij deze partijen om op een hele visuele manier aan de gang te gaan met het maken van je website, en je hoeft geen regel code te zien. Met een uitgebreid proces wordt er ook al een schets gemaakt die je verder kan uitbreiden om jouw website een start te geven.

Dat is natuurlijk het gehele verdienmodel van Wix, Squarespace of ook Shopify. Met zoon laag mogelijke drempel een website kunnen aanbieden aan iedere ondernemer. Dit heeft wel een aantal nadelen ten opzichte van een Open Source systeem. Laten we deze behandelen.

Een Closed Source oplossing zorgt ervoor dat je niet de website kan verhuizen of over kan zetten op een andere partij. Zodra je dus naar een andere partij wilt verhuizen, of je wilt iets toevoegen wat niet kan of overeenkomt met de richtlijnen, dan zit je verder gevangen in het systeem. Een Open Source website zorgt ervoor dat je kan gaan en staan waar je wilt,  en geheel de eigenaar bent van de website zelf.  

Met een Closed Source oplossing heb je bijvoorbeeld niet de optie om een adult thema website op te zetten, en verdere gevoelige kwesties kunnen zonder pardon worden offline gehaald. 

MijnHostingPartner.nl biedt je verder een blank canvas aan als hosting space en je kan hiermee doen wat je verkiest, zolang dit uiteraard niet illegaal is. Je bent dus vrij om jouw website te gaan maken die jij graag wilt maken. Zonder restricties. 

 Je zit ook verder vast in een bepaald segment aan kosten, als de partij besluit om hier wijzigingen in te maken en je wilt graag de website behouden, dan zal je genoodzaakt zijn om de kosten voor te betalen. Of de website opnieuw opzetten bij een andere partij. 

Overige categorieën en andere technieken

Verder zijn er naast de Content Management Systemen, zowel Closed als open source ook een percentage websites die hier niet onder vallen. Dit zijn voornamelijk de websites die zelf ontwikkeld zijn inhouse. Of dat zijn websites die speciale verzoeken erachter hadden van een klant. Om enige voorbeelden te noemen.

De technieken waar een hoop Content Management Systemen mee worden gemaakt zijn PHP en ASP.NET als hoofdtalen. Aan de achtergrond zijn er echter elk jaar meer technieken die het verder een geheel maken. Van hoofdtalen zoals CSS, JavaScript en nog vele anderen. En de verschillende technieken die hier weer onder vallen. Zoals Bootstrap en JQuery. MijnHostingPartner.nl doet altijd zijn best om zo snel mogelijk techniek beschikbaar te stellen om te gebruiken voor jouw volgende project.

Neem dus nu jouw hosting pakket af om gelijk aan de slag te kunnen, nu voor een lage prijs kan jij al aan de gang om jouw website een waarheid te maken!