Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Welke databases zijn inbegrepen in je hosting pakket?

Welke databases zijn inbegrepen in je hosting pakket?
MijnHostingPartner

Welke databases zijn inbegrepen in je hosting pakket?

Databases vormen voor vrijwel elke website een centrale rol in het opslaan van content en configuratie voor je website, een snelle en aansluitende database vormt hierdoor een pilaar die ervoor kan zorgen dat je website staat of valt. Laten we in deze blog post een kijkje nemen naar de verschillende databases die wij aanbieden binnen onze hosting pakketten, en welke jij het beste kunt kiezen voor jouw volgende project. En wist je dat je ook eenvoudig kunt overstappen van bestaande database? Laten we beginnen!

MySQL 8

MySQL 8 is een van de populairste databases die wij aanbieden, en dat is niet zonder reden. Deze versie van MySQL komt met tal van verbeteringen en nieuwe functies ten opzichte van zijn voorgangers. Denk aan betere prestaties, verhoogde veiligheid en ondersteuning voor complexere query’s. MySQL 8 biedt ook JSON-ondersteuning, geavanceerde replicatie-opties en geoptimaliseerde indexeringsmogelijkheden. Deze database is geschikt voor vrijwel elk type website, van kleine blogs tot grote e-commerceplatformen.

Waarom kiezen voor MySQL 8?

Uitstekende prestaties en stabiliteit

Geschikt voor zowel kleine als grote websites

Ondersteunt geavanceerde functies zoals JSON en replicatie

Actieve community en regelmatige updates

MariaDB

MariaDB is een populaire fork van MySQL, ontwikkeld door de oorspronkelijke ontwikkelaars van MySQL. Het grote voordeel van MariaDB is dat het volledig compatibel is met MySQL, maar vaak betere prestaties biedt, vooral bij complexe query’s. MariaDB wordt bovendien gezien als een meer open en vrijere variant van MySQL, met een focus op community-driven ontwikkeling. Veel grote bedrijven en websites, zoals Wikipedia, vertrouwen op MariaDB vanwege de robuustheid en de betrouwbaarheid. MariaDB raden we aan om te gebruiken voor je WordPress website en als je via het klantenpanel WordPress installeert dan wordt hier automatisch een MariaDB database voor gebruikt. 

Waarom kiezen voor MariaDB?

Volledig compatibel met MySQL, dus eenvoudige overstap mogelijk. Exporteer je database via PHPmyAdmin, importeer hem binnen MariaDB, en pas je configstring aan. Dat zal voor 95% van de projecten genoeg zijn om over te stappen. 

Hogere prestaties, vooral bij complexe query’s

Open-source en door de community ondersteund

Betrouwbaar en bewezen in grote projecten

MySQL 5

MySQL 5 is de oudere versie die niet meer aan te raden is om te gebruiken voor nieuwe projecten. Voor bestaande projecten kiezen sommige ontwikkelaars en bedrijven MySQL 5 te gebruiken omdat hun applicaties specifiek op deze versie zijn gebouwd, en overstappen naar MySQL 8 of MariaDB kan vereisen dat ze hun code en configuraties aanpassen. Dit is echter in de meeste gevallen niet het geval, en er kan moeiteloos overgestapt worden naar MySQL 8, of MariaDB. Vaak met minimale impact op je website code dankzij een PHP versie upgrade.

Indien je dit nog niet hebt gedaan raden we aan om dit op een vrij korte termijn in te plannen voor jezelf en je team. MySQL 5 zal in de toekomst de kant van de dodo opgaan, en daarom is het meer dan aan te bevelen om de overstap op korte termijn voor jezelf in te plannen. 

MS SQL (bij .NET Core pakketten)

Als je werkt met .NET Core-applicaties, is MS SQL de standaard databasekeuze binnen onze  .NET hostingpakketten. Microsoft SQL Server, vaak afgekort als MS SQL, is een krachtige relationele database die speciaal is geoptimaliseerd voor gebruik binnen het Microsoft-ecosysteem. Het biedt robuuste beveiligingsopties, integratie met andere Microsoft-producten en uitstekende prestaties bij het verwerken van grote hoeveelheden gegevens. MS SQL is ideaal voor bedrijven die werken met de .NET stack en een database nodig hebben die naadloos aansluit bij hun software- en infrastructuuroplossingen.

MS SQL databases zijn ook beschikbaar als add on bij onze andere hosting pakketten, hier zitten dan echter bijkomende kosten bij. Binnen onze .NET hosting pakketten zitten deze kosten hier al bij in verwerkt. MS SQL is namelijk niet open source, en zitten dus ook voor ons licentie kosten aan vast per database. 

Waarom kiezen voor MS SQL?

Perfecte integratie met .NET Core en andere Microsoft-producten

Sterke beveiliging en geavanceerde gegevensbeheerfuncties

Uitstekende prestaties bij zware workloads

Ondersteunt complexe bedrijfslogica en grote hoeveelheden gegevens

Eenvoudig overstappen naar een nieuwe database

Mocht je al gebruik maken van een database en wil je overstappen naar een andere database die wij aanbieden, dan is dat gelukkig heel eenvoudig. Dankzij PHPmyAdmin wat beschikbaar is voor MySQL 5, 8 en MariaDB, is dit een eenvoudige taak. Wil je hier meer controle over dan raden wij aan om lokaal verbinding te maken met SQLyog. We hebben hier ook meerdere kennisbank artikelen voor klaarstaan die je in dit proces stap voor stap begeleiden. Indien je deze werkzaamheden wilt uitbesteden aan ons dan is dit ook mogelijk, je kan dit dan even aanvragen via een ticket richting de helpdesk. We plannen dit dan voor je in en voeren de werkzaamheden uit. De kosten hiervan laten we op voorhand weten. 

Welke database is geschikt voor jouw project?

Het kiezen van de juiste database hangt sterk af van de specifieke eisen van je project. Indien je met een Content Management Systeem wat gebaseerd is op PHP gaat werken dan raden we vrijwel in elke situatie aan om te gaan werken met MariaDB, dit biedt namelijk de beste opties hiervoor en zal ervoor zorgen dat jouw database zo snel mogelijk is. 

Neem een kijkje in de documentatie van het systeem of ecosysteem wat je gaat gebruiken wat aangeraden wordt, en kijk vanaf daar verder welke database de meest geschikte keuze is voor jouw project. Heb je nog vragen? Dan kan je ook altijd even contact opnemen met ons via de online chat of het ticketsysteem.