Overwegingen bij het registreren van een Domeinnaam

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner09-08-2024

Hoe lang blijven bezoekers op een pagina?

Wanneer je jezelf afvraagt hoelang bezoekers op een pagina blijven dan is
Lees meer
MijnHostingPartner08-11-2023

WordPress update 6 4

De laatste versie van WordPress is gisteren uitgebracht en is nu te installeren
Lees meer
MijnHostingPartner22-12-2022

Overstappen naar Google Analytics 4

Universal Analytics die een lange tijd de standaard was voor het verzamelen
Lees meer
MijnHostingPartner22-01-2024

Overwegingen bij het registreren van een Domeinnaam

Het kiezen van de juiste domeinnaam is een cruciale stap bij vastleggen van jouw bedrijf, onderneming, freelance website, of gewoon voor de hobby. Het beïnvloedt niet alleen de herkenbaarheid van je merk, maar ook je vindbaarheid op het internet. In deze blog post bespreken we enkele essentiële overwegingen die je in gedachten moet houden bij het registreren van een domeinnaam. En hoe je dit binnen realtime direct kunt vastleggen bij MijnHostingPartner.nl om gelijk over jouw gewenste domeinnaam te bezitten!


1. Domeinnaamextensie (TLD)

De keuze van de top-level domeinnaamextensie (TLD) is van groot belang. Overweeg of een generieke extensie zoals .com of een meer specifieke extensie zoals .nl beter past bij het doel van je website. Zorg ervoor dat de gekozen extensie de internationale of lokale doelgroep weerspiegelt. Werp hiervoor ook een blik op jouw visie voor de website, en ook jouw toekomstige plannen hierin. De doelgroep is in dit geval leidend voor welke TLD het meest aansluit bij jouw wensen. Neem een kijkje in onze domeinnaam configurator welke extensies er zoal beschikbaar zijn, en registreer ze gelijk. 

2. Domeinnaamrelevantie

Je domeinnaam moet relevant zijn voor je bedrijf, merk of de inhoud van je website. Een duidelijk verband tussen je domeinnaam en je activiteiten vergemakkelijkt de herkenbaarheid en zorgt voor een positieve eerste indruk bij bezoekers. Freelancers, auteurs, of andere beroepen waar het voornamelijk op de persoon gericht is, kunnen er ook voor kiezen om van de eigen naam ook de domeinnaam te maken. Voornaam zal niet meer gaan in de meeste gevallen, maar een combinatie van voor en achternaam is vaak nog wel beschikbaar. 

3. Merkbescherming

Bescherm je merkidentiteit door verschillende varianten van je merknaam te registreren. Dit voorkomt dat anderen je merknaam gebruiken en versterkt je positie online. Voor de Nederlandse markt is het bijvoorbeeld ook belangrijk om de .be extensie erbij te registeren, tussen onze landen zijn namelijk een hoop zaken die overlappen op online gebied. De Duitse markt als grote buurman is natuurlijk ook niet te vergeten, en kan eenvoudig erbij genomen worden. Je hoeft hier niet perse ook gelijk een website voor te maken, maar je kan de andere domeinen gemakkelijk doorlinken naar je hoofddomein. 

4. Lengte en Eenvoud

Kies een domeinnaam die kort, eenvoudig te spellen en gemakkelijk te onthouden is. Vermijd complexe spellingen, afkortingen of tekens die de kans op fouten vergroten. Een goede test is om iemand op te bellen, en te zien hoeveel pogingen je nodig hebt om aan de andere kant van de telefoon het domeinnaam correct op te laten schrijven. Als dit letter voor letter gespeld dient te worden is het een goede indicatie dat dit wellicht niet zo makkelijk van de tong afrolt als je dacht. 

5. Keywords

Vroeger was dit punt belangrijker dan dit in 2024 het geval is, maar er is te overwegen om enkele keywords op te nemen in je domeinnaam. Zo kan je een signaal sturen naar zoekmachines waar de website over gaat. Dit is echter in sommige gevallen achterhaald, en kan zelfs eruit zien als SPAM als je dit wilt forceren. Als voorbeeld is debestenederlandseschaatsendronten.nl  niet zo geschikt als een logisch klinkende merknaam, waar je op de website zelf vervolgens aparte landingspagina’s kan maken om die keywords te targeten. 

6. Auteursrechten en Handelsmerken

Controleer zorgvuldig of je gekozen domeinnaam geen inbreuk maakt op bestaande auteursrechten of handelsmerken. Vermijd het gebruik van merknamen van anderen om juridische problemen te voorkomen. Dit zien we als hosting partij vaak voorbij komen, en resulteren in een hoop narigheid. Controleer dus niet alleen op de domeinnaam, maar ook voor Sociale Media profielen en andere merkuitingen. 

7. Toekomstige Uitbreiding

Denk aan de toekomstige groei en uitbreiding van je bedrijf. Kies een domeinnaam die niet te beperkend is als je plannen hebt om je activiteiten uit te breiden. Om terug te komen op de schaatshandel, kan je wellicht beter nadenken over een algemenere merknaam, of op wintersport zelf. Zo kan je als je schaatsen bent ontgroeit, niet verwarring veroorzaken in je domeinnaam. 

8. Privacybescherming

Overweeg het gebruik van WHOIS-privacybescherming om je persoonlijke contactgegevens te beschermen tegen publieke weergave in de domeinregistratiegegevens. Dit is niet bij alle domeinen meer noodzakelijk dankzij de AVG wetgeving, maar is in sommige gevallen nog raadzaam. Selecteer dit in de bestelling om de informatie af te schermen.

9. Registratieduur

Kies een passende registratieduur. Hoewel domeinnamen jaarlijks kunnen worden vernieuwd, kan het handig zijn om voor een langere periode te registreren om mogelijke problemen met vernieuwing te voorkomen. Dit is te selecteren in de bestelling voor hoeveel jaar dit afgelegd dient te worden. Vaak kan dit ook goedkoper uitvallen. 

Door deze overwegingen in acht te nemen, leg je een sterke basis voor je online aanwezigheid. Een goed gekozen domeinnaam draagt bij aan de herkenbaarheid, betrouwbaarheid en vindbaarheid van je website. Neem de tijd om zorgvuldig te beslissen en start je online reis met een sterke domeinnaam!