Moet je meerdere domeinnamen registreren?

Bekijk ook eens een van de onderstaande artikelen

Statische site tegenover een CMS

Statische site tegenover een CMSIs een statische HTML site nog relevant in
Lees meer

Website maken voor jouw YouTube Kanaal

Onafhankelijke digitale contentcreatie is al geruime tijd aan het exploderen
Lees meer

Problemen met email oplossen

Email is en blijft een belangrijk onderdeel van elk online bedrijf en natuurlijk
Lees meer

Moet je meerdere domeinnamen registreren?

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijke stap bij het opbouwen van een online merk. Maar is het verstandig om meerdere domeinnamen te registreren? In deze blog bespreken we de voordelen, nadelen en strategieën rondom het claimen van extra domeinen voor jouw bedrijf.

Waarom meerdere domeinnamen registreren?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven en ondernemers ervoor kiezen om meerdere domeinnamen te registreren, hieronder volgen een paar voorbeelden van redenen die voorkomen:

1. Bescherming van je merk

Door naast je hoofd-domeinnaam ook varianten en veelvoorkomende typefouten te registreren, voorkom je dat concurrenten of kwaadwillenden ermee aan de haal gaan. Bijvoorbeeld:

jebedrijf.nl

jebedrijf.com

je-bedrijf.nl

jebedrjf.nl (veelvoorkomende typefout)

Domeinnamen zijn namelijk door vrijwel iedereen te registeren, en als je succesvol genoeg wordt, of bijvoorbeeld een voormalige klant hebt met wroeging, dan kan het domeinnaam met een andere extensie of spelwijze geregisterd worden, en hierdoor merkschade door ontstaan. Vaak zijn hier wel juridische stappen in mogelijk, maar het voorkomen is vaak beter dan genezen hierin. En ook een stuk voordeliger dan juridische stappen. 

2. SEO en verkeer vasthouden

Door veelgebruikte zoektermen of variaties op je merk als extra domein te registreren, kun je extra verkeer aantrekken. Dit werkt vooral als je doorstuurt naar je hoofdwebsite. Dit kan met een 301 permante redirect, waardoor je alle waarde van het domeinnaam doorzet naar je hoofddomeinnaam. Bijvoorbeeld met het aanschaffen van een reeds bestaand domeinnaam in je branche, overnames, en andere redenen. 

3. Internationaal uitbreiden

Als je actief bent in meerdere landen, is het slim om de bijbehorende landextensies te registreren, zoals:

jebedrijf.nl

jebedrijf.be

jebedrijf.de

Hierdoor kan je voor meer aansluiting zorgen bij het specifieke land, en helpt hierin met het vertrouwen opbouwen in de nieuwe markt. Een Italiaans domeinnaam zal bijvoorbeeld vreemd staan voor de Nederlandse markt, en visa versa. Internationale domeinnamen zoals .com of .eu kunnen hier ook breder voor ingezet worden. En wordt in deze meer herkend in meerdere landen. 

4. Specifieke campagnes of diensten

Soms kan het nuttig zijn om een aparte domeinnaam te gebruiken voor bepaalde marketingcampagnes of productlijnen. Bijvoorbeeld:

zomerdealsjebedrijf.nl

webshop-jebedrijf.nl

Het is echter vaker handiger om gebruik te maken in veel situaties van een subdomein of een aparte landingspagina op je website, dit is echter afhankelijk van jouw situatie wat hierin het handigst is. Een subdomein is binnen de meeste hosting pakketten bij MijnHostingPartner.nl zonder extra kosten aan te maken, en kan eenvoudig opgezet worden. 

Nadelen van meerdere domeinnamen

Hoewel het registreren van extra domeinnamen voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Het meest voor de hand liggende nadeel is uiteraard dat hier meer kosten mee gepaard zijn voor deze bijkomende domeinnamen. Alhoewel dit natuurlijk gering is in vergelijking met andere kosten voor het runnen en draaien van een website. Veel van onze pakketten ondersteunen ook meerdere domeinnamen in 1 pakket. Zodat jij moeiteloos gebruik kunt maken hiervan. Kijk hiervoor de specificaties na van je pakket, of maak even een ticket aan richting de helpdesk zodra je een nieuw domeinnaam erbij besteld. We kunnen dan met je meedenken wat het handigst is. 

Naast de kosten is er ook het nadeel dat extra domeinnamen en vooral losse websites hierop ook onderhoud vereisen, hier kan dus meer werk door ontstaan om dit bij te houden en up te daten. Wees hier dus van bewust als jouw dagindeling al geheel vol is met de werkzaamheden van je hoofddomeinnaam en website. 

Ook zit er een risico aan vast voor SEO of zoekmachineoptimalisatie, als je content kopieert en op het nieuwe domeinnaam zet kan dit resulteren in een penalty voor dubbele content. Wat invloed kan hebben op de ranking van je hoofddomeinnaam. Let hier dus altijd in op en zorg ervoor dat je juiste meta tags toevoegt en juist doorlinkt. 

Beste strategie voor domeinnaamregistratie

Wil je meerdere domeinnamen registreren? Hier zijn enkele slimme strategieën:

Registreer je merknaam met de populairste extensies (.nl, .com, .eu).

Claim veelvoorkomende typefouten en alternatieve schrijfwijzen.

Gebruik landgebonden domeinen als je internationaal gaat.

Redirect extra domeinen naar je hoofdwebsite om SEO-verlies te voorkomen.

Denk goed na over extra domeinen voor marketingcampagnes.

Het registreren van meerdere domeinnamen kan een slimme zet zijn om je merk te beschermen, je online aanwezigheid te vergroten en extra verkeer binnen te halen. Echter, het moet wel strategisch worden aangepakt om kosten en verwarring te minimaliseren. Vraag jezelf af: Draagt deze extra domeinnaam echt bij aan mijn online succes?

Wil je advies over welke domeinnamen je moet registreren binnen je hosting? Neem contact op met MijnHostingPartner.nl!