Hoe en wanneer zeg je een domeinnaam op?
Er kunnen diverse redenen zijn waarom je een domeinnaam op wilt zeggen, je kan bijvoorbeeld niet meer doorgaan met je bedrijf of onderneming. Het domeinnaam simpelweg niet meer nodig hebben in het geval van een naamswijziging. Of nog een legio aan andere redenen. Het opzeggen van het domeinnaam is hier vaak de volgende stap in. Maar kan niet altijd de juiste keuze zijn. Laten we in deze blog post een kijkje nemen in welke situaties welke stappen het meest aansluiten, en hoe je dit kunt regelen. Laten we beginnen!
Domeinnaam opzeggen – jaarlijkse contracten
Domeinnamen worden voor een periode van een jaar (of meerdere jaren) afgesloten, het is dus enkel mogelijk om een domeinnaam op te zeggen voor een volgende periode. Dit communiceren we ook in onze e-mails die hiermee te maken hebben en we sturen hier meerdere reminders voor wanneer deze verlenging er weer aan zit te komen. Als bij ons een factuur is aangemaakt voor een domeinnaam dan is dit in dat stadium niet meer mogelijk om op te zeggen. De kosten hiervoor zijn dan namelijk ook aan onze kant hiervoor al gemaakt. Wees hier dus altijd bijtijds bij, en zorg voor een tijdige opzegging als je besluit niet verder te gaan met een domeinnaam.
Lees echter verder in deze blog post met enige redenen voor het behouden van een domeinnaam.
Een domeinnaam nog aanhouden in een transitieperiode
Het gebeurd vaker dat een domeinnaam niet meer verlengd dient te worden vanwege een naamswijziging in het bedrijf of website, of in het geval van een overname. In deze situaties is het in vrijwel elk geval aan te raden om ten minste nog de domeinnaam een jaar nog aan te houden. Je kan dan namelijk nog het verkeer doorsturen of redirecten naar de nieuwe domeinnaam, en enig mailverkeer nog opvangen en doorsturen. Zo zorg je voor een betere overgang, en zullen enige mensen die nog binnenkomen op een oude URL nog op de juiste manier doorgezet worden naar je nieuwe domeinnaam.
Een domeinnaam heeft waarde voor SEO
Een domeinnaam heeft ook een bepaalde waarde voor SEO of zoekmachine optimalisatie. Als hier namelijk enige content op heeft gestaan en verschenen is in de zoekmachines, dan zit hier altijd nog geschiedenis en dus meerwaarde aan vast voor een nieuwe website of organisatie. De gebruikte domeinnaam en website markt is hierdoor een grote markt waarin veel gehandeld wordt. De oude website en content kan je in veel gevallen nog doorzetten via een redirect om enige geschiedenis en posities te behouden.
Ook geld dit vaak nog voor externe backlinks die nog naar een eerder domeinnaam linken, hier is dit tevens nog raadzaam om het oude domeinnaam nog aan te houden om deze waarde door te geven aan je nieuwe domeinnaam.
Domeinnaam kan geld waard zijn
Een domeinnaam zelf kan ook nog geld waard zijn, ook mede dankzij het eerdere punt over de waarde in zoekmachines. Een domeinnaam en website kan hierdoor ook nog verkocht worden indien je zelf niet door wilt gaan met een website. Dit verschilt hevig per domeinnaam en website wat deze waard is.
Er zijn diverse marktplaatsen die je kunt gebruiken om een domeinnaam te verkopen, ook kan je verkeer wat al op je website komt zelf hiervoor benaderen. Dit zie je vaker met forums, blogs of andere websites die niet direct verbonden zijn aan een bestaand bedrijf of soortgelijks. Door een banner te plaatsen op de website kan je in contact komen met mogelijk geïnteresseerden.
Het overdragen van een domeinnaam
Een domeinnaam kan in de meeste gevallen eenvoudig overgedragen worden naar een andere partij of persoon, dit kan je doen door een verhuiscode op te vragen via het klantenpanel na het opzeggen van het domeinnaam. Hierna is het een kwestie van die verhuiscode doorgeven aan de volgende partij. Indien het domeinnaam binnen MijnHostingPartner.nl dient te blijven dan kunnen we dit ook intern overzetten naar een nieuw persoon en klantenpanel. Dit proces is even te starten door een ticket aan te maken richting de administratie. We zetten dit dan verder intern voor je over. Met het verhuizen naar een andere partij en ook een interne verhuizing zitten wel kosten aan verbonden.
Voordat je een domeinnaam en bijbehorende website hebt overgedragen is het aan te raden om enige wachtwoorden en andere accounts die je op de website hebt staan te wijzigen en aan te passen waar nodig. Zo heb je hier zelf verder geen toegang meer toe, en kan je hier ook niet meer voor benaderd worden. Wat in de meeste gevallen gewenst is.
Hoelang heb jij jouw domeinnaam al? Laat het ons weten via Sociale Media!