Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Een website regelmatig bijwerken

Een website regelmatig bijwerken
MijnHostingPartner

Een website regelmatig bijwerken

We zien het nog dagelijks voorbij komen als website hosting partij, websites die niet bijgewerkt zijn en hierdoor op den duur in de problemen komen. Het is van groot belang voor de werking en veiligheid van je website dat je hier regelmatig een update ronde voor inplant in je agenda. Laten we in deze blog post enkele tips bespreken die jij kunt meenemen om jouw website veilig, snel, en werkend te houden op de lange termijn. 

Zodra je een website klaar hebt en live hebt staan op het internet kan je denken dat je hierna klaar bent, dit is echter niet de juiste insteek. Als website beheerder heb je een verantwoordelijkheid om jouw website bij te houden en hierdoor veilig en betrouwbaar te houden. Maak de fout dus niet om het te publiceren en hierna niet meer naar om te kijken, al je werk kan hierdoor verloren gaan. 

Content Management Systemen en updates

Een website wordt vrijwel altijd tegenwoordig met een Content Management Systeem gemaakt, dit is een efficiënte manier om een website bij te houden, en ook vooral een manier die het eenvoudig maakt om door iedereen aan een website te werken. Content Management Systemen zoals WordPress en Joomla zijn hierin de bekendste namen en worden door vele duizenden partijen, organisaties, en privé doeleinden ingezet om een website te maken en te beheren.  WordPress is hierin sterk afhankelijk van reguliere updates om veilig te blijven werken, aangezien hier vaak vele plug-ins en thema’s in worden geïnstalleerd die allemaal bijgehouden dienen te worden. Een website gemaakt met WordPress kan hierdoor al gauw afhankelijk zijn van een tiental partijen die allemaal los van elkaar updates uitbrengen. Dit maakt het dus een regelmatig proces om hierop te controleren en bij te werken. 

Met de laatste WordPress versies is het ook mogelijk om automatische updates aan te zetten voor je plug-ins,  met zelfs een optie om een rollback in te zetten om terug te schakelen naar de oudere versie. In deze raden we voor de meeste gebruikers aan om dit ingeschakeld te hebben voor je plug-ins, en ook te kijken of dit voor je thema een verstandige keuze is. Updates aan lichtere plug-ins hebben vaak weinig kans om roet in het eten te gooien, zwaardere plug-ins zoals WooCommerce kunnen hier meer last van hebben dat deze automatische update faalt. Controleer dus altijd ook nog zodra je automatische updates aan hebt staan of alles nog naar behoren werkt. En zorg ervoor dat je de email aanmeldingen hiervoor aan hebt staan, en dat deze meldingen ook binnenkomen op een email adres wat je bijhoudt. 

Een website regelmatig bijwerken


Minimaal 1 keer per maand een update ronde te houden

Het is aan te raden om op zijn minst 1 keer in de maand in te loggen binnen je website en enige updates te installeren,  er zijn dan in de meeste gevallen meerdere updates beschikbaar die geïnstalleerd kunnen worden.  Het niet updaten van plug-ins, thema’s en de WordPress core versie is in 99% van de gevallen de reden waarom een website overgenomen wordt door kwaadwillende en hierdoor onmisbaar is om regelmatig uit te voeren. 

Dit neemt als je dit regelmatig bijhoud hoogstens een uurtje werk in beslag op maandbasis, en kan dus voor iedere websitebeheerder eenvoudig worden ingepland. Maak hier ook daadwerkelijk een agenda item van, zodat je dit niet vergeet. 

Naast website updates ook PHP versies of ASP.NET / .NET updates in de gaten houden

Naast de website zelf bijgewerkt houden is het ook belangrijk om periodiek te controleren op updates voor PHP of ASP.NET / .Net indien je bijvoorbeeld gebruikmaakt van Umbraco. Met de laatste stabiele PHP en .NET versies is je website sneller en veiliger in gebruik. Dit is eenvoudig te updaten door in te loggen binnen je klantenpanel bij MijnHostingPartner.nl en hier de betreffende versie voor te verhogen. Dit kan onder Mijn Producten -> website -> Extensies. Dit hoeft met wat mindere regelmaat bijgewerkt worden dan de website zelf, en is dus bijvoorbeeld elk kwartaal even te controleren of hier een latere versie voor beschikbaar is. 

Backup proces voor je jezelf duidelijk maken

Binnen website beheer hoort ook een regelmatige backup van je website thuis, dit kan je doen door dit handmatig uit te voeren, een scheduled task voor in te stellen, of dit ook weer te regelen met een plug-in binnen je Content Management Systeem. Ook belangrijk is om te weten hoe je de backup weer correct terug kunt zetten. Dit is te repeteren voor jezelf zodat je ook weet hoe dit in zijn werk gaat wanneer dit noodzakelijk is. Zo ben je beter voorbereid op mogelijke uitval en kan je hierin sneller schakelen. 

Ben jij al bij met jouw website? Controleer het nu!