Domeinnaam misbruik en hoe dit tegen is te gaan

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner09-02-2019

Zoekmachines waarop je kan adverteren

Zoekmachines waarop je kan adverteren We hebben het als extra incentive standaard
Lees meer
MijnHostingPartner31-07-2023

Waarom falen websites?

Het bouwen onderhouden en laten groeien van een succesvolle website is een
Lees meer
MijnHostingPartner29-12-2021

Een eigen website voor digitale nomaden

Een groep mensen leiden een heel ander leven dan velen anderen. Digital Nomads
Lees meer
MijnHostingPartner12-09-2020

Domeinnaam misbruik en hoe dit tegen is te gaan

Wij als hoster zien dit regelmatig voorbij komen en grijpen hier ook meerdere malen voor in. Domeinnaam misbruik. Van het spoofen van andere diensten zoals een bank of PayPal. Of het nabootsen van een webshop. In het laatste nieuws hierover zien we hetzelfde gebeuren met een namaak van een RDW website. 

Een gemakkelijke website om je kentekenbewijs te vernieuwen was het idee van een kwaadwillende. Voor maar 19,95 kon je dit makkelijk online regelen via een namaak website in de huisstijl van RDW. Echter was dit simpelweg een truc om zoveel mensen 19,95 te laten betalen. Zonder je kentekenbewijs te laten verlengen.

Het hosten van websites als dit gebeurd vaak in het buitenland maar komt ook zeker op Nederlandse bodem voor. MijnHostingPartner.nl doet altijd zijn best om verzoeken die binnenkomen vanuit het SIDN en andere bronnen zo snel mogelijk op te pakken en offline te halen wanneer gegrond. 

SSL certificaten

Met de duizenden websites die opspringen zijn spoofing websites ook onderdeel hiervan. Vaak kopiëren ze zo de originele website, het logo, het lettertype. Niets is veilig. Tegenwoordig met uitgevers van SSL certificaten zoals Lets Encrypt verliest ook het SSL certificaat langzamerhand meer zijn waarde. Waar mensen eerst getraind werden door de overheid om uit te kijken naar het groene slotje in de browserbalk is dat tegenwoordig ook niet meer afdoende. Het slotje is in de meeste browsers niet eens meer groen. Bij partijen als Lets Encrypt kan binnen een paar klikken een SSL certificaat aangevraagd worden waar verder alleen een domein controle op uitgevoerd wordt. Zo kunnen ook malafide websites zo beschikken over een SSL certificaat. Raad is dus om ook het SSL certificaat nader te controleren  en hier niet blindelings op te vertrouwen. 

Webshops en bedrijven websites raden wij ook aan om toch voor de betaalde optie te kiezen uit een van onze hosting hosting pakketten voor deze redenen. Er wordt namelijk meer gevalideerd door een betaalde instantie dan een gratis certificaat leverancier. 

Domeinnaambewakingsservice

Een manier om te zorgen dat jouw merk of bedrijf hier niet de dupe van wordt is om bij ons de Domeinnaamsbewakingsservice af te nemen. Dit is een dienst die wij kunnen leveren om actief te scannen tegen domeinen (ook die niet bij ons gehost worden) en dit te voorkomen. Zo zijn nieuwe domeinen die geregistreerd worden met jouw merknaam hierin direct op een zwarte lijst en kunnen we hier snel actie op uitvoeren om dit tegen te gaan. Mocht je hier interesse in hebben dan kan hiervoor contact opgenomen over worden met onze helpdesk.

Het rapporteren aan Google

Wat altijd ook een mogelijkheid is wanneer je hier slachtoffer bent van geworden is om een melding van te maken aan Google. Het is namelijk zo dat veel van dit soort malafide domeinen ook hun best doen om in de organische zoekresultaten zo hoog mogelijk te komen. Dat is ook de manier hoe ze klanten of slachtoffers proberen te maken. Voor langere kleine zoekwoorden zijn namelijk redelijk snel pagina’s in Google te krijgen op de eerste pagina als er al enige ervaring op dat gebied is. Met elke update van Google wordt dit lastiger. Maar tegenwoordig is dit voor veel kwaadwillenden nog steeds mogelijk om te exploiteren. Met het rapporteren aan Google kan een website verwijderd worden uit de zoekresultaten. Het offline halen van het domeinnaam kan via de organisatie hierachter. 

Dus ter conclusie let er altijd goed op waar je jouw online aankopen maakt en naar welke websites je geleid wordt. Het is en blijft een strijd die nooit helemaal over is. Maar samen met organisaties als het SIDN kunnen wij alle stappen steeds aanscherpen en het aantal gedupeerde klanten zo klein mogelijk houden. 

Heb je interesse gekregen in de Domeinnaambewakingsservice of een SSL certificaat? Neem dan gerust even contact op met ons via de online chat of via het ticketsysteem.Inspiratie voor dit artikel: SIDN