Beheren van eigen Backups van je website

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner06-02-2021

Een uitleg over Google Updates

Met een website probeer je in de meeste gevallen ook gevonden te worden op
Lees meer
MijnHostingPartner13-02-2023

Wat heb je nodig voor een goede website?

Een goede website kan een hoop verschil maken in je maandelijkse cijfers met
Lees meer
MijnHostingPartner29-08-2019

Mobiel vriendelijk websites

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een telefoon waarmee ze op internet kunnen.
Lees meer
MijnHostingPartner03-05-2023

Beheren van eigen Backups van je website


Het beheren van Backups van je website is essentieel om ervoor te zorgen dat je altijd een recente kopie van je website hebt om op terug te vallen in geval van een onverwacht probleem of een onvoorziene gebeurtenis. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het beheren van je eigen Backups van je website. In deze blogpost bespreken we enkele tips die je kunnen helpen om je eigen Backups op een veilige en efficiënte manier te beheren.


Wanneer je zelf hier liever niet voor verantwoordelijk wil zijn dan kan je ook eens naar onze backup add-on kijken, we regelen dan een backup voor je die 120 dagen retentie heeft. Zo kan je dus op elk moment nog 120 dagen terug om enige fouten te herstellen.  Bestel de add on nu om hem gelijk te activeren voor jouw website. 

Maak regelmatig Backups


Een van de belangrijkste stappen in het beheren van Backups van je website is om regelmatig Backups te maken. Hoe vaak je Backups maakt, hangt af van de frequentie waarmee je de website bijwerkt en hoe belangrijk de website is voor jou of je bedrijf. Als je bijvoorbeeld een drukbezochte e-commerce website hebt die dagelijks veel wijzigingen ondergaat, is het raadzaam om per dag Backups te maken. Als je daarentegen een statische website hebt die slechts af en toe wordt bijgewerkt, kun je volstaan met een wekelijkse backup. Voor de meeste websites die hierbuiten vallen zal een wekelijkse backup nog steeds afdoende zijn. 

Sla Backups op een veilige plaats op


Een ander belangrijk aspect van het beheren van Backups van je website is om ze op een veilige plaats op te slaan. Het is een goed idee om Backups op te slaan op een andere locatie dan je website. Als je bijvoorbeeld Backups maakt op dezelfde server als je website, kan het zijn dat je alles verliest als de server crasht of gehackt wordt. Een les die hard geleerd is. 


Het is daarom raadzaam om Backups op te slaan op een externe harde schijf of een Cloud-opslagdienst zoals Google Drive, Dropbox of Amazon S3. Wanneer je het helemaal goed wilt doen dan is het raadzaam om dit op 3 verschillende plekken opgeslagen te hebben. Bijvoorbeeld dus 1 backup op een Cloud dienst, 1 backup op je lokale computer of laptop, en 1 backup die je op de hosting ruimte hebt staan. Zelfs in het geval van absolute nood, kan je in vrijwel elk denkbaar scenario nog terugvallen op een backup. 

Geef Backups een duidelijke naam


Een andere belangrijke stap bij het beheren van Backups van je website is om ze een duidelijke naam te geven die aangeeft wanneer ze zijn gemaakt. Hierdoor kun je snel zien welke backup je moet gebruiken als je deze nodig hebt. Het is ook een goed idee om Backups te labelen op basis van de inhoud ervan. Als je bijvoorbeeld een backup maakt na het installeren van een nieuwe plug-in of thema, kun je de backup labelen met de naam van de plug-in of het thema. Geef ook altijd de datum nog een keer extra mee in de bestandsnaam. Zo zie je snel van wanneer deze was. In onze scheduled task die je hiervoor kunt gebruiken kun je ook de datum en tijd meegeven aan de bestandsnaam. 

Test Backups


Het is niet genoeg om Backups te maken; je moet er ook voor zorgen dat ze werken. Test daarom regelmatig of de Backups die je hebt gemaakt werken zoals verwacht. Dit kun je doen door de backup terug te zetten op een testomgeving en te controleren of alles werkt zoals het hoort. Als je merkt dat er iets misgaat, kun je snel actie ondernemen om het probleem op te lossen voordat het een groter probleem wordt. Ook jouw database is dus van belang om te controleren, naast je website bestanden. 


Dit testen kan soms lastig zijn, maar kan je bijvoorbeeld uitvoeren op een subdomein wat je afsluit voor anderen om te bezoeken. Let wel dat je vaak configuratiebestanden dient aan te passen naar andere URL’s en instellingen. Ook kan je hier een lokale webserver voor gebruiken, door bijvoorbeeld WAMMP hiervoor te installeren. 

Automatiseer Backups


Het handmatig maken van Backups kan tijdrovend en foutgevoelig zijn. Daarom kan het handig zijn om dit proces te automatiseren met behulp van software of plug-ins die speciaal zijn ontworpen om Backups te maken en op te slaan.



Er zijn veel verschillende backup-oplossingen beschikbaar, variërend van gratis tools tot betaalde services met meer geavanceerde functies. Enkele populaire opties zijn UpdraftPlus, BackupBuddy, Jetpack Backup en CodeGuard. Deze zijn specifiek voor WordPress.



Naast derde plug-ins is het ook mogelijk om Backups te laten maken via een scheduled task. Hoe dit in zijn werk gaat kan je ook nog verder inlezen in ons kennisbank artikel

Plan voor noodgevallen


Hoewel Backups ervoor zorgen dat je altijd een recente kopie van je website hebt om op terug te vallen, is het ook belangrijk om voorbereid te zijn op noodsituaties. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat je ook weet hoe je nu precies de website backup weer kunt herstellen. Oefen dit dus een keer uit op een subdomein en wordt bekend met de stappen die hierin gaan zitten. 


Het beheren van Backups van je website is een belangrijk onderdeel van het onderhouden van een website. En horen erbij zodra je beslist om een website op te starten. Zorg er als laatst voor dat je jouw Backups periodiek even opschoont binnen je hosting space. Het kan namelijk gebeuren dat je door deze backup bestanden over je limiet heen gaat. Met het reguliere totaalpakket heb je bijvoorbeeld 25GB tot je beschikking. Een keer in de zoveel maanden, bijvoorbeeld elke 4 maanden kan je even een agenda item aanmaken waarin je even de backups van de hosting verwijderd. Dit kan uiteraard wel lokaal opgeslagen worden voor je eigen archief.