Closed Source Website Builders vs Open Source CMS

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner19-04-2018

Einde van Adobe Muse

Het einde van Adobe Muse Adobe Muse gaat stoppen dat heeft Adobe vorige maand
Lees meer
MijnHostingPartner18-05-2022

Design inspiratie voor jouw website

Een website kan vele vormen en rollen invullen voor een organisatie bedrijf
Lees meer
MijnHostingPartner09-04-2021

De beste gratis online tools voor webmasters

Elke webmaster heeft een hoop op zijn bord van het schrijven en publiceren
Lees meer
MijnHostingPartner29-10-2022

Closed Source Website Builders vs Open Source CMS

Er zijn een aantal websitebuilders of partijen waar je gemakkelijk een website kan maken op een visuele wijze, in de afgelopen jaren is deze markt meer en meer gegroeid, en de populariteit hiervan stijgt. Een website builder heeft echter een aantal sterke nadelen tegenover het gebruik van een Open Source Content Management Systeem. Laten we in deze blog een kijkje nemen in de voor en nadelen van beide opties. En hoe jij de beslissing kan maken voor het gebruik van jouw bedrijf. Lees snel verder!

Voorbeelden van Closed Source Website Builders

Er zijn een aantal verschillende partijen op de markt die het mogelijk maken om een website te maken zonder te hoeven coderen, enige voorbeelden hiervan zijn: 

  • Jimdo
  • Wix
  • SquareSpace
  • Shopify (focus op webshops)

Dit zijn niet alle opties die je hiervoor hebt, maar wel de meest bekende opties. 

Voorbeelden van Open Source Content Management Systemen

Er zijn een hoop verschillende soorten Open Source Content Management Systemen, een aantal opties die met succes door een hoop klanten van ons gebruikt worden zijn: 

  • WordPress
  • Joomla
  • Umbraco 
  • Drupal 

Het populairste Content Management Systeem is hierin verreweg WordPress, wat eerst begon als een manier om bloggen toegankelijker te maken, is anno 2022 een veelzijdige website maker wat door zowel particulieren als bedrijven alom gebruikt wordt. Umbraco is hierin een veelzijdige, al wel iets technischere optie voor bedrijven die opzoek zijn naar een stabiel systeem. 

Voordelen van Closed Source website builders

Het gebruik van Closed Source website Builders is voornamelijk gefocust op zelfstandige ondernemers of bedrijven die geen technische mensen of kennis onder het dak hebben. Het designen, opzetten en het onderhoud van een website is met een Closed Source website builder gemakkelijker en wordt voor je geregeld of in banen geleid die het makkelijk maken om voor iedereen een website te maken. Je kan kiezen uit een aantal vaste templates, waarmee je website in één keer is opgezet, of je kan zelf aan de slag met het drag en drop systeem zoals dit vaak mogelijk is. Je kan dus onderdelen of items die je graag wilt zien op je website dus eenvoudig selecteren uit een lijst en neerzetten op je website. En dat alles zonder te coderen. 

Ook voor grotere bedrijven en ondernemers die hier simpelweg niet te veel tijd mee kwijt willen zou dit dus een goede optie zijn om snel en zonder zorgen een website op te zetten. Waar iedere werknemer snel een aanpassing in kan maken, zonder eerst een derde partij of designer te hoeven inschakelen.

Voordelen van Open Source Content Management Systemen

Het grootste voordeel van Open Source Content Management Systemen is dat je meer keuze hebt. Je kan een hoop verschillende kanten op, en er zijn vrijwel geen grenzen wat je hiermee kunt bereiken. WordPress bijvoorbeeld heeft een enorme gebruikersbasis die het mogelijk maken er een hoop verschillende onderdelen makkelijk op te zetten. Van de vele duizenden thema’s die zowel gratis als betaald beschikbaar zijn, tot de duizenden plug-ins die geïnstalleerd kunnen worden om vrijwel elk gewenst onderdeel op je WordPress website mogelijk te maken. 

Daarnaast zijn Open Source Content Management Systemen gratis in gebruik, zijn ze op vrijwel elke hosting partij in Nederland en Wereldwijd te hosten. En ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Je hebt dus enkel de kosten van het hosting pakket en de eigen domeinnaam. Verder heb je niet te maken met extra maandelijkse kosten. 

De nadelen van het gebruik van Website Builders

Closed Source Website Builders hebben in vrijwel alle gevallen geen mogelijkheid om jouw website over te zetten naar een andere partij, de software die het mogelijk maakt om jouw website te maken wordt niet toegestaan om te exporteren naar andere websites. Anders zou dit namelijk snel geen waarde meer hebben.

Alle moeite die je dus in een website zou steken is niet mogelijk om mee te nemen naar een andere hosting partij, of andere manier van het maken van jouw website. Wij komen dit vaak tegen van klanten die bijvoorbeeld meer willen, of toch een andere weg in dienen te slaan, en per saldo weer bij stap 1 dienen te beginnen. Dit kan een hoop werk met zich mee brengen, en een hoop behaalde scores of resultaten in bijvoorbeeld de Google zoekmachine wegvagen. Ook zitten de maandelijkse kosten van een website builder ook hoger dan een andere oplossing. 

Het komt erop neer dat je met een Website builder vaak hier meer in opgesloten zit. En niet 123 meer overstapt naar een andere oplossing.

De nadelen van Open Source CMS

Er zijn uiteraard ook nadelen verbonden met het gebruik van Open Source Content Management Systemen, je hebt bijvoorbeeld meer te maken met het zelf up to date houden van je website en de veiligheid hiervan. Normaliter kan je niet ergens aankloppen mocht je een fout hebben op je website afgezien van een support forum waar je jouw vraag neer kunt leggen. Bij MijnHostingPartner.nl hebben we hiervoor een aparte dienst voor in leven geroepen, om toch als hosting partij je hierin meer van dienst te kunnen zijn. Zie voor meer informatie de totaal support pagina, of maak een ticket aan voor jouw website wensen.

Verder heb je een stuk meer verantwoordelijkheid over het intact houden en optimaliseren van jouw website, het is uiteindelijk aan jouw, de gebruiker, om ervoor te zorgen dat jouw website optimaal werkt. Dit zal dus vaak  het geval zijn dat je jezelf dient te verdiepen in informatie, en zelf dus meer tijd opzij dient te zetten voor het maken en onderhouden van een website. 

Met WordPress is het bijvoorbeeld sterk aan te raden om minimaal 1 keer in de week updates te verwerken en enige controles uit te voeren.

Hoe kan je besluiten welke optie het beste voor jouw werkt? 

Uiteindelijk is het eigen voorkeur op welke manier je jouw website gaat maken. Als hosting partij zijn wij natuurlijk meer aan het sturen naar een Open Source oplossing, omdat wij dit rechtstreeks kunnen hosten. Maar je dient je wel te realiseren dat je dus wat meer tijd in zult moeten steken en wat meer zelfstudie hebt. Hierom hebben wij ook een zeer uitgebreide kennisbank voor je klaarstaan waar je gemakkelijk met behulp van video, afbeeldingen en duidelijke uitleg snel verder kunt. 

Het maken van je website met een Builder heeft echter dus ook voordelen, je wordt wat meer aan de hand vastgehouden en beveiliging en reguliere updates worden voor je geregeld. Met onze Managed WordPress hosting kan je over dezelfde voordelen beschikken, maar dan nog van de voordelen van WordPress gebruikmaken. 

Voel je vrij om een gesprek te starten via onze online chat mocht je willen overleggen over jouw website en benodigdheden. We helpen je graag verder in de keuze. 

Gebruik van Website Builders bij MijnHostingPartner.nl

Zoals vermeld kunnen wij dus geen Closed Source Website Builders ondersteunen op onze hosting, wel is gebruik te maken van onze mail mocht je hiervoor willen kiezen. Met een DNS verwijzing afhankelijk van de partij kan je dan de website doorzetten naar de website builder, en verder gebruikmaken van onze mailservers. Hoe dit precies in zijn werk gaat verschilt per partij, mocht je hierover vragen hebben dan kan je het beste even contact met ons opnemen. We kunnen je hierin dan verder geleiden. 

Waarvoor kies jij voor jouw website? Laat het ons weten via Sociale Media!