Website beheer overdragen aan een andere partij

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner16-07-2021

Backlinks bijhouden via Google Search Console

Backlinks zijn vaak van onschatbare waarde als het aankomt op de ranking van
Lees meer
MijnHostingPartner14-06-2021

Welke Google website tools zijn onmisbaar om te gebruiken

Met een website kan je altijd gebruikmaken van vele verschillende tools om
Lees meer
MijnHostingPartner14-10-2024

Waarom Kiezen voor .NET Core Hosting in Nederland bij MijnHostingPartner.nl?

In de snelgroeiende wereld van webontwikkeling is het cruciaal om te kiezen
Lees meer
MijnHostingPartner09-09-2023

Website beheer overdragen aan een andere partij

Als hosting partij zien we regelmatig dat een website of zelfs het gehele hosting pakket overgenomen wordt door een andere persoon of organisatie. Zeker in het geval met sportverenigingen of hobby matige clubs gebeurd het vaker dat degene hierachter wisselt. Het kan soms een hele uitdaging zijn voor de nieuwe partij om hun weg te vinden, met enige moeite kan je deze overdracht een heel stuk gemakkelijker maken. Laten we een kijkje nemen naar wat hier allemaal bij komt kijken!

Het overdragen van het beheer achter een website kan een spannende situatie zijn, maak het dus zo makkelijk mogelijk voor de nieuwe partij om aan de slag te gaan. Des te minder vragen en verzoeken je zult krijgen om hier nog in bij te staan. Je levert dan simpelweg alles aan, wetend dat je jouw best hebt gedaan hiervoor.

Website beheer

Je website zal in de meeste gevallen een Content Management Systeem gebruiken om de website te beheren, zoals WordPress, Umbraco, of Joomla, om hierop in te loggen is een administrator account nodig en het bijbehorende wachtwoord. Dit administrator account kan op jouw naam staan, het is raadzaam om een extra of tweede administrator account aan te maken voor de nieuwe beheerder. En jouw account hierna te deactiveren of geheel te verwijderen. 

Wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van een Content Management Systeem om de website te maken, dan is het aanleveren van een FTP account in de meeste gevallen afdoende om over te nemen aan de nieuwe beheerder. Met enige database toegang indien noodzakelijk. Het veranderen van deze wachtwoorden is aan te raden nadat dit eenmaal is overgedragen. 

Mail accounts

Mail accounts kunnen een hoop privé informatie bevatten, het is daarom vaak de vraag of je dit wel wilt laten overnemen door een andere beheerder. Kijk naar je mail adres en verkeer en besluit of dit het geval is. Een persoonlijke mail adres zoals frank@mijndemopartner.nl is vaak niet zinvol om over te nemen door de nieuwe beheerder. Maar een info@mijndemopartner.nl kan hierin belangrijker zijn. Mocht je nu enkel jouw mail adres willen overgeven maar niet de inhoud hiervan, dan kan je het mail adres eerst geheel verwijderen en opnieuw aanmaken. Met een nieuw wachtwoord is dit dan door te geven aan de nieuwe partij. 

Ook kan de nieuwe partij ervoor beslissen om jouw persoonlijke mailadres nog te blijven ontvangen en beheren, hier is dan het eenvoudigst om een forward op te zetten naar een email adres wat wel actief beheerd wordt. 

Nieuwe wachtwoorden voor elk mail account is erg belangrijk, en raden we aan om met de generator optie te generen. Dan heb je hier geen persoonlijke wachtwoorden in verwerkt. 

Het domeinnaam zelf

Het domeinnaam zelf kan ook op jouw naam staan, het is belangrijk om jezelf hier vanaf te halen als verantwoordelijke van het domeinnaam. Dit kan je doen door de houdergegevens van het domeinnaam na te kijken in het klantenpanel, en als jij dit bent dit door te geven aan ons via een ticket richting de administratie. De nieuwe persoon wordt dan hier door ons neergezet als nieuwe houder. Hier zitten kosten aan verbonden. 

Deze kosten en toekomstige kosten zijn natuurlijk ook voor de nieuwe partij, zorg er dus voor dat jij hier niet meer achteraan hoeft te gaan. Voor ons klantenpanel is een subaccount aan te maken die je door kunt geven aan de nieuwe partij. Of er kan een gehele interne verhuizing plaatsvinden naar een nieuw klantenpanel. Ook hiervoor is even een ticket aan te maken richting de administratie. 

Externe bronnen zoals Google Analytics 

Je kan ook gebruikmaken van externe partijen en bronnen voor het beheren van je website. Denk hierbij aan Google Search Console, Google Analytics of bijvoorbeeld een betaling partner zoals Mollie. Als je dit op een persoonlijk account hebt staan is het belangrijk om dit los te koppelen en over te geven aan de nieuwe partij. Maak dus even een inventaris van enige externe tools die je gebruikt, en loop dit even langs om zeker te zijn dat jij hier niet als verantwoordelijke voor bent. 

Maak een PDF met alle links en gegevens

Zoals je al ziet komt met het overdragen van een website best wel wat bij kijken, maak dus voor jezelf en de nieuwe partij 1 document waarin je al deze gegevens opslaat. Een PDF bestand is gemakkelijk gemaakt en niet 123 te bewerken, en heeft hier dus vaak de voorkeur voor om zo aan te leveren. De nieuwe partij heeft dan hier alle informatie instaan, en kan met dat document uit de voeten om zelf het beheer over te nemen.

Heb jij al wel eens een website overgedragen aan een andere partij? Kwamen de stappen uit deze blog post je bekend voor? Laat het ons weten op Sociale Media!