Wat heb je nodig om een blog te maken

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner13-02-2018

Statistieken van je website

Statistieken van je website Om de statistieken van je website bij te houden
Lees meer
MijnHostingPartner09-05-2017

Een blog hosten

Hosten van een blog   Hosting is uitermate belangrijk voor een succesvolle
Lees meer
MijnHostingPartner05-10-2022

Wat valt onder onderhoud van een website

Onderhoud van een website is een item op de todo lijst die er niet snel vanaf
Lees meer
MijnHostingPartner30-09-2022

Wat heb je nodig om een blog te maken

Een blog maken is een droom van vele mensen, wellicht heb je bepaalde ervaringen die je wil delen over je favoriete hobby, je werk, leven of over je reizen. Er zijn een hoop redenen om met een blog te beginnen, je kan dit zonder enige ervaring opzetten en voor een klein jaarlijks bedrag onderhouden. In deze blog post nemen we een kijkje hoe je met een blog kunt beginnen en wat je allemaal nodig hebt. Laten we beginnen!

Een naam verzinnen voor je blog

De eerste stap voor het beginnen met je blog is om een naam te verzinnen, deze naam kan je namelijk gaan gebruiken in de blog zelf. En belangrijker, voor de domeinnaam. Oftewel het adres waar mensen je mee kunnen vinden op het internet. Een domeinnaam is wat ingevoerd wordt in de navigatiebalk in een internet browser. Zoals wij MijnHostingPartner.nl als domeinnaam hebben kan jouw domeinnaam geregistreerd worden. Dit gaat per jaar en is een contract wat je aangaat, wat niet zomaar te wijzigen is. Denk hier dus altijd even goed over na, en probeer hem uit door te geven aan iemand over de telefoon. En of hij makkelijk te onthouden is. Het is tegenwoordig niet meer van essentieel belang dat je de naam zo aanpast naar waar je content over wilt maken. Maar het is vaak gemakkelijker te herkennen waar de website over gaat als je dit verwerkt in de domeinnaam. Als je er geen kan verzinnen, dan kan je altijd kiezen om je eigen naam hiervoor te gebruiken.

Wil je advies hierover? Dan kan je ook altijd even bij ons in de chat komen. Met onze jarenlange ervaring kunnen we je zo helpen met een keuze van een domeinnaam. En je wellicht een paar ideeën geven.

Blog website maken

Na het bedenken van het domeinnaam kan je deze invoeren in onze website, de realtime domeinnaam configurator zorgt ervoor dat er gelijk wordt gecontroleerd of hij nog vrij is. Daarna kan je door naar de keuze van een pakket. Voor de beste resultaten voor jouw blog raden we aan om te kiezen voor een SSD pakket, de “Meest gekozen” optie geeft je gelijk 25 GB aan schijfruimte. Wat genoeg is voor jaren werk en mail voor je website. En dat voor een laag jaarbedrag. 

Zodra je de bestelling af hebt gerond dan ontvang je van ons een serie e-mails die je verder begeleiden in het proces. Na activatie van het pakket kan je vervolgens direct aan de slag met het maken van je website in het Content Management Systeem WordPress. Een van de makkelijkste manieren om een website te maken. Als je hier graag een ander Content Management Systeem voor wilt gebruiken dan is dit ook mogelijk. We ondersteunen een brede selectie hieraan, zoals ook Joomla, Drupal, Grav, Umbraco en velen anderen. Voor de meeste beginners raden we echter WordPress aan, omdat je hier geen ervaring nodig in hebt met coderen. En de keuze hebt tussen vele kant en klare zaken. Wat je met een druk op de knop kunt regelen. 

WordPress installeren

WordPress installeren hebben we kind eenvoudig gemaakt in ons klantenpanel. Het enige wat je hoeft te doen is op een knopje te drukken, en even jouw gegevens te noteren voor jezelf. Hierna kan je gelijk aan de gang met je WordPress website. Om het hele proces nog duidelijker te maken hebben we ook een YouTube video hiervoor gemaakt, zodat dit haast niet fout kan gaan. 

WordPress is de meest gebruikte methode om een website te maken, van blogs tot webshops en alles hiertussen wordt hiermee gebouwd. Dit is zo gegroeid doordat WordPress vele duizenden gratis te gebruiken plug-ins en thema’s heeft, die je met een druk op de knop kunt installeren en verder kunt gebruiken om je website vorm te geven zoals jij dit wilt. De basis van een WordPress website, dus het uiterlijk en de eerste installatie kan in een middagje geregeld worden.  

Thema installeren – het uiterlijk van je blog

Met WordPress heb je de keuze uit duizenden thema’s die je kunt gaan gebruiken voor je blog, zowel betaald als onbetaald. We raden voor beginners vaak aan om eerst met een populair gratis thema te kiezen. Zoals WP Ocean of Astra, maar vooral ook even rond te kijken binnen de WordPress administrator omgeving. Let er alleen op dat er voldoende updates aan het thema worden uitgebracht, en dat de reviews positief zijn. Dit kan je een idee geven hoe je het beste met het thema kunt gaan werken. Thema’s die niet regelmatig bijgehouden worden en louter negatieve reviews hebben kunnen een beveiligingsrisico vormen voor je website. 

Het thema installeren is dus ook weer enkel een druk op de knop, hierna is het een kwestie van het verder configureren. Dit kan met elk thema net even wat anders werken, maar met veel thema’s kan je gemakkelijk je logo toevoegen, de naam van de blog en een aantal hoofdkleuren die gebruikt worden. Meer is vaak ook niet nodig in het begin. 

Aantal vaste pagina’s maken

Nadat WordPress geïnstalleerd is en je een thema hebt uitgekozen kan je aan de gang met een aantal vaste pagina’s maken. Als je een beetje jezelf erin verdiept en andere websites bezoekt dan zie je een aantal terugkerende elementen. Bijvoorbeeld de Over ons pagina, een Contact pagina, Home en een overzicht van de laatste berichten. Het doel van deze vaste pagina’s bij een blog is vaak om een bezoeker uit te nodigen om verder door te lezen. Je kan bijvoorbeeld een pagina maken met jouw meest populaire artikelen hierin, een landingspagina voor mensen die lid worden van je nieuwsbrief. En ga zo nog maar even door.

Een blog is nog steeds vaak iets wat niet uit de goedheid van je hart wordt begonnen, je hebt namelijk wellicht een idee waar je inkomsten mee wilt generen. Zoals het serveren van advertenties of het aanbevelen van gebruikte producten. In de vaste pagina’s kan je dus ook je privacy overeenkomst verwerken en je cookie verklaring. Enige zaken die je bijhoud van bezoekers dien je hier te verklaren, en je dient ervoor te zorgen dat jouw website veilig gebruikt kan worden. 

Aan de slag met bloggen!

Om daadwerkelijk te beginnen met bloggen kan je gaan beginnen met het indelen van een aantal categorieën voor je blog posts, om hierna aan de gang te gaan met je eerste artikel. Dit kan je doen over alles wat je wilt, een welkom blog of anderzijds verwelkomingstekst is leuk. Maar zal door niemand gelezen worden. Er zal namelijk zonder content de eerste paar maanden zeker geen tot weinig bezoekers zijn op je nieuwe blog. Met Sociale Media valt dit wat op te krikken.  Je kan dus beter de focus leggen op het voorzien van interessante artikelen die je zet op je nieuwe blog. 

Verder is geduld een schone zaak, geef niet te snel op met je blog, en zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content plaatst. De aanhouder wint (vaker) in het geval van een blog.