Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Waar vind je de Sitemap van een Website?

Waar vind je de Sitemap van een Website?
MijnHostingPartner

Waar vind je de Sitemap van een Website?

Een sitemap is een essentieel onderdeel van elke website, niet zozeer voor bezoekers, maar onmisbaar voor zoekmachines. Het is een gestructureerde lijst van pagina's op een website, ontworpen om zowel gebruikers als zoekmachines te helpen de inhoud van de site te begrijpen en te navigeren. Maar waar kun je deze belangrijke bron vinden wanneer je deze nodig hebt? Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende plaatsen waar je een sitemap kunt vinden. En hoe je deze zelf kunt beheren of toevoegen binnen je eigen website. 

Wat is een sitemap? 

Een sitemap.xml is een bestand wat vaak gezien wordt als een inhoudsopgave van je website hosting, in dit bestand heb je de kans om zoekmachines zoals Google aan te geven welke pagina’s en andere bronnen binnen je website prioriteit hebben. En kan dus gebruikt worden om ook aan te geven wanneer een pagina voor het laatst gewijzigd is of uitgebreid. Een belangrijke maatstaaf dus die elke website nodig heeft. Een sitemap.xml kan je eenvoudig zelf maken, laten generen door online tools, of even een plugin voor installeren in het geval van een Content Management Systeem zoals WordPress. De plugin  The SEO Framework komt van Nederlandse bodem is een goede optie hiervoor om dit te automatiseren. 

Het Robots.txt-Bestand

Vaak wordt de link naar de sitemap van een website opgenomen in het robots.txt-bestand. Dit bestand bevindt zich meestal in de hoofdmap van de website en bevat instructies voor zoekmachines over welke pagina's ze wel of niet moeten crawlen. De sitemap-URL wordt vaak opgenomen in dit bestand, waardoor zoekmachines het gemakkelijk kunnen vinden. Het robots.txt bestand is ook weer een bestand wat gemaakt is om het voor zoekmachines makkelijker te maken om de website te indexeren, en is een belangrijke speler hier ook in. In het robots.txt bestand heb je macht om de hele website te laten de-indexeren, wees dus altijd voorzichtig in wat je hierin aanpast, en controleer enige wijzigingen dubbel. 

Om het robots.txt-bestand te vinden, typ je eenvoudigweg de URL van de website in je browser, gevolgd door /robots.txt. Bijvoorbeeld: www.example.com/robots.txt. 

De footer van de website

Sommige websites plaatsen een link naar hun sitemap in de footer, samen met andere belangrijke links zoals de privacyverklaring en de contactpagina. Dit is vaak te vinden onderaan elke pagina van de website. Scroll gewoon naar beneden naar de footer en zoek naar de link met de tekst "Sitemap".

De Zoekfunctie van de Website

Als de website een zoekfunctie heeft, kun je proberen te zoeken naar "sitemap". Veel websites hebben een interne zoekfunctie die resultaten oplevert van alle pagina's op de site, inclusief de sitemap als deze beschikbaar is.

Directe URL

Sommige websites hebben een directe URL voor hun sitemap. Dit kan zijn www.example.com/sitemap.xml. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle websites een directe URL voor hun sitemap hebben. In de robots.txt kan je hier dus vaak een verwijzing naar vinden. 

Google Search Console

Als je eigenaar bent van de website of toegang hebt tot Google Search Console, kun je de sitemap daar vinden. Log gewoon in op je Google Search Console-account, selecteer de betreffende website en navigeer naar "Sitemaps" in het menu aan de linkerkant. Daar kun je de ingediende sitemap zien of een nieuwe sitemap indienen.

Het vinden van de sitemap van een website kan soms een uitdaging zijn, vooral als de website geen duidelijke link bevat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze belangrijke bron te vinden, heb jij hem al gevonden en ingericht voor jouw website? Maak hem gelijk aan en controleer hem met de bovenstaande tips!