Verschil tussen een website en een blog

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner30-05-2017

Sitemap toevoegen

Is een Sitemap belangrijk? Een sitemap is een verzameling  van jouw gehele
Lees meer
MijnHostingPartner02-10-2020

Adverteren op Zoekmachines en Social media

Om meer aandacht te creëren voor je websites en direct bezoekers te laten
Lees meer
MijnHostingPartner02-07-2021

Keuze tussen een thema en een thema builder in WordPress

Dit artikel schrijven we naar aanleiding van een hoop gesprekken met klanten
Lees meer
MijnHostingPartner27-05-2022

Verschil tussen een website en een blog

Meerdere ondernemers en particulieren willen aan de gang met een website, je krijgt zodra je hier de eerste stappen voor zet een hoop termen op je af. Hosting, PHP, Databases, Content Management Systemen en ga zo nog maar even door. Als je bij het begin start dan kan de basisvraag, “Wat is het verschil tussen een website en een blog?” nog niet helemaal duidelijk zijn. In deze blog post op onze website leggen we het verschil uit hiertussen. Laten we beginnen!

Wat is een website? 

Eigenlijk is de term website een overkoepeling voor elke applicatie die je benaderd via een internet browser, dus of je nu naar Google gaat om wat te zoeken, nieuws zit te lezen op nu.nl of naar een nieuwe laptop aan het kijken bent op Cool Blue of Bol.com. Al deze partijen maken gebruik van Websites om hun diensten aan te bieden. Of dat nu nieuws, informatie of producten zijn. Enige verwarring die kan ontstaan hierin is de verschillende soorten websites er bestaan. Daar worden de grenzen namelijk wat vaag. Er zijn bijvoorbeeld de volgende soorten of typen websites: 

  • Webshop, webwinkel, een website waar je direct producten kan kopen
  • Portfolio website
  • Informatieve website
  • Non profit of organisatie website
  • Een webapplicatie, tool op het internet
  • Vacature websites
  • Forums
  • Sociale Media websites
  • En nog vele anderen

Een website is dus eigenlijk een blank canvas wat jij als webmaster geheel zelf kunt gaan inrichten. Dit doe je door een domeinnaam voor je website te bedenken en een hosting pakket af te nemen. Met beide kunnen we je natuurlijk bij MijnHostingPartner.nl uitstekend mee van dienst zijn. 

Wat er over het algemeen bedoeld wordt met het verschil tussen een website en een blog voor een bedrijf is de frequentie van nieuwe content of inhoud, en de lay-out hiervan. Voor de meeste bedrijven zal er eens in de zoveel jaar een nieuw website gemaakt worden en nieuwe content hierop verschijnen. Denk aan een introductie voor jouw bedrijf, een uitleg over de visie en diensten en de volgende stap, in contact komen. De content hierop kan dus eerder omschreven worden als statische content. Een vast aantal pagina’s en teksten, welke als doel hebben om de klant zover te krijgen om de telefoon op te pakken, een mail te sturen of langs te komen op de zaak.  Hieronder gaan we verder behandelen wat een blog kan inhouden. Lees snel verder. 

Wat is een blog? 

Een blog wordt vaak gezien als een educatieve, inspirerende, motiverende, of vermakelijke bron van geschreven content of inhoud. Hierin kan je alles behandelen wat je hartje begeert. En veel mensen informatie delen over hun favoriete hobby’s, hun passie voor een bepaald onderwerp of gewoon een aantal handige tips over een bepaald product. Een blog is daarom vaak de creatieve outlet van velen, en is vaker opgezet door particulieren. Ook die grens is echter aan het vervagen doordat blogs ook enkel met commerciële opzet worden gestart. En bedrijven zelf ook met hun eigen (statische) websites een blog eraan vast knopen. 

Verschil tussen een website en een blog

Bloggen is dus een manier om content in snackbare blog posts te delen en hopelijk natuurlijk door zoveel mogelijk mensen te laten lezen. Blogs kunnen door alleen je familie of vrienden worden gelezen, met bijvoorbeeld een blog over je zomervakantie. Of het kan door miljoenen mensen worden gelezen over de gehele wereld. Genoeg blogs die door 1 persoon zijn gestart zijn over de jaren heen ook ontwikkeld en gegroeid tot enorm succesvolle bedrijven. Die hun content marketen en hiermee advertentie verdiensten binnenslepen en vaak affiliatie systemen gebruiken. Directe klanten zijn dan niet van toepassing, maar je content en de populariteit hiervan wordt dan indirect gebruikt om producten en diensten van derden te verkopen. 

Blogs binnen een website

Blogs kunnen ook binnen een andere website opgezet worden, webwinkels maken bijvoorbeeld ook veel gebruik van een blog om nieuwtjes en informatie te delen van nieuwe en bestaande producten. Zo kan je meer content aanmaken voor een bepaald product wat je wilt verkopen, en deze content kan ook weer een kans maken om apart te ranken in zoekmachines zoals Google. Wat vaak positief is. 

Jouw hoofdwebsite en blog kan je dan als een geheel zien, en installeren met dezelfde software vaak, of met twee verschillende installaties of zelfs een subdomein. Alhoewel deze trend uit de mode aan het raken is. 

Veelgebruikte software 

Zowel voor websites en blog websites is er een Content Management Systeem wat het populairst is, en dat is WordPress. Wat ooit is begonnen als een oplossing voor bloggen is uitgegroeid tot een compleet systeem waar ook vele andere verschillende websites mee te maken zijn. Dit is echter niet de enige keuze, er zijn ook oplossingen zoals Joomla, Drupal, Umbraco als vele andere nog beschikbaar om hetzelfde te bereiken. Het is vaak echter een kwestie wat jij het makkelijkst vindt werken, of wat het meeste aansluit op jouw wensen. Past niets in jouw wensenlijstje? Dan kan je zelf aan de gang met coderen of je schakelt hier een bureau zoals onze partner MijnWebdesignPartner.nl in om jouw doel te bereiken met een custom gemaakte website. 

Waar kies jij voor? 

Je kan dus kiezen uit een hoop verschillende manieren om jouw website te maken, of je nu een idee voor een blog hebt, jouw bedrijvenwebsite wilt gaan maken of schitterend portfolio. Lees je even in binnen onze uitgebreide kennisbank, of ga simpelweg eens aan de gang met WordPress binnen je nieuwe hosting pakket. Dat kan namelijk met een druk op de knop al voor je klaarstaan via ons klantenpanel. 

Mocht je nog meer vragen hebben over hoe je hiermee aan de gang kunt gaan dan kan je altijd even bij ons op de chat komen. We helpen je graag verder om jouw website dromen te realiseren!