Vaardigheden voor de beginnende webmaster

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner26-09-2019

Database tips

De meeste websites maken tegenwoordig gebruik van een database als je gebruik
Lees meer
MijnHostingPartner02-08-2023

Moeite om een WordPress website te maken

Het bouwen van een WordPress-website kan een opwindende onderneming zijn maar
Lees meer
MijnHostingPartner16-12-2023

Geen slotje met SSL meer in de browserbalk in Google Chrome

Google Chrome heeft met zijn laatste update het welbekende slotje in de browserbalk
Lees meer
MijnHostingPartner28-01-2022

Vaardigheden voor de beginnende webmaster

Gefeliciteerd, je neem die eerste stap op het internet voor jouw bedrijf, passie of persoonlijke doel. Met een website heb je echter een aantal vaardigheden die je met de tijd zal leren en voor jezelf meester kan maken. Laten we in deze blog post even gaan kijken welke vaardigheden dit kunnen zijn. En hoe jij hierin tijd kunt besparen, om met jouw partner in hosting succesvol en voordelig jouw website kan hosten.

Er zijn een hoop vaardigheden die een beginnende webmaster zal moeten leren, een website heeft namelijk iets meer aandacht nodig dan veel mensen wellicht zouden denken. Een website dient namelijk ontworpen te worden, gevuld worden met content, bijgehouden worden met beveiligingsupdates en de andere taken die zich opstapelen. Nu maken Content Management Systemen dit voor je makkelijker door handige manieren te bieden om dit allemaal op een visuele manier te kunnen uitvoeren zonder te coderen. Maar er zullen altijd nog incidenten voorkomen waar jij als webmaster even de mouwen voor dient op te stropen en aan de slag moet. 

Secuur kunnen werken

Secuur werken is in veel beroepen nodig, met een website zal je altijd goed moeten kunnen letten op welke actie of welk knopje je nu aandrukt. Als je lukraak instellingen aanpast of rond klikt in bijvoorbeeld de DNS records of SSL instellingen dan kan het je maar zo gebeuren dat je website niet meer beschikbaar is. Om dit voor te zijn raden we aan om altijd even jezelf te oriënteren in zowel de documentatie die wij beschikbaar hebben gemaakt in onze kennisbank. En even er zeker van te zijn dat je een bepaalde instelling kunt aanpassen zonder grote gevolgen. Documentatie van jouw Content Management Systeem zoals WordPress is dan zeker hier ook voor te gebruiken. 

Om hier verder nog een goed voorbeeld voor te geven komt het vaak voor in de WordPress installatie dat hier een verkeerde MySQL of MariaDB host voor wordt ingevoerd. Het is namelijk zo dat wij inmiddels meerdere hebben die gebruikt kunnen worden en dat jouw website op de een of ander staat. Deze MySQL servers hebben verschillende cijfers die wij neerzetten in het klantenpanel en control panel om te gebruiken. Dit kan je vervolgens kopiëren en plakken. Om fouten voor te zijn. Ook is bijvoorbeeld de prefix die voor de naam staat van de database vereist om in te voeren. En is vrijwel alles met websites HoofdLetterGevoelig.  Let er dus altijd op of je wel de correcte gegevens gebruikt met vrijwel elke actie op je website. En vergelijk gegevens bijvoorbeeld even in een kladblok om ervoor te zorgen dat je de “kale” tekst gebruikt. En geen verborgen tekens meeneemt. 

Rustig kunnen lezen

Rustig en begrijpend kunnen lezen is ook een vaardigheid die je als beginnend webmaster verder helpen, zodra je niet meer alleen een rood vlak ziet bij een foutmelding. Maar de stacktrace van de foutmelding kan je pas verder als webmaster. Foutmeldingen komen voor en kunnen al ontstaan door iets simpels als niet de juiste schrijfrechten aan hebben staan. Of bijvoorbeeld dus de database gegevens niet correct hebben. Als je rustig kunt lezen wat er in een foutmelding staat en dit vervolgens kunt opzoeken zijn enige problemen of conflicten met plug-ins razendsnel op te lossen!

Beveiliging van een website een hoge prioriteit maken

Een website wordt meerdere keren per dag gescand en bezocht door kwaadwillende bots, wij als hosting partner proberen je hier met allerlei maatregelingen tegen te beschermen zover mogelijk. Maar een website kan niet alleen op serverniveau worden beveiligd, het is ook vereist dat je de website zelf weet te beveiligingen. Wachtwoorden voor elk account of instelling dient dus geen welkom12 te zijn. En zijn het beste door onze Wachtwoord generators te generen. Zo heb je een random en sterk wachtwoord, wat je weer kunt opslaan in een wachtwoord manager. 

Ook is het belangrijk om tijdig updates door te voeren en bepaalde stappen te nemen om jouw website verder te beveiligen. Kijk hiervoor in de specifieke categorieën voor jouw Content Management Systeem in de kennisbank of raadpleeg de online chat even hiervoor. We willen altijd even met je meekijken wat de beste instellingen zijn. 

Weten hoe je enige vragen of problemen kunt opzoeken

Google en zoekmachines kunnen gebruiken is een grote aanwinst voor elke webmaster, simpelweg je foutmelding even invoeren in Google, zonder je site parameters uiteraard kan je zo naar de oplossing toewijzen. Bijna geen probleem is namelijk uniek en er bestaat een zeer grote kans dat iemand ditzelfde probleem al eens voor je heeft gehad en opgelost heeft. Forums zoals Stackoverflow zijn een goudmijn voor dergelijke problemen. En worden intensief gebruikt door iedereen die een oplossing voor zijn website zoekt. 

Met enkele handige trucjes kan je ook Google zoekresultaten uitsluiten of juist vereisen dat er maar een oplossing verschijnt. Kijk hiervoor even op Google welke trucs je hiervoor kunt gebruiken. Zo verfijn je de zoekresultaten nog meer naar precies wat je nodig hebt. 

Weten hoe jouw website te herstellen is uit een backup

Een belangrijke vaardigheid die je dient te hebben als webmaster is jouw website herstellen uit een backup bestand. Standaard zijn dit twee zip bestanden als je het volgende artikel hebt gevolg: 

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/backup/automatisch-een-backup-laten-maken-scheduled-task/

En is het dus noodzakelijk om te weten hoe je deze twee zip bestanden dus weer omzet naar een werkende website. Probeer dit bijvoorbeeld een keer uit op een subdomein, of test dit uit in een testomgeving.  Met deze vaardigheid kan je namelijk ervoor zorgen dat als bijvoorbeeld een update jouw website kapot maakt je dit weer kunt herstellen . Een onmisbare vaardigheid die je dient te beheersen als webmaster dus. 

Deze lijst van vaardigheden is natuurlijk maar het puntje van de ijsberg met welke vaardigheden je allemaal leert van het draaien van een website. Welke denk jij nog toe te voegen aan deze lijst? Laat het ons weten via Sociale Media! We horen het graag welke vaardigheden jij erbij hebt gespijkerd als webmaster.