Flexibiliteit van een CMS

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner28-06-2014

(Web)mail traag!

Geachte klant op dit moment wordt er misbruik gemaakt van en op onze mailservers
Lees meer
MijnHostingPartner25-05-2024

Google Sites gebruiken voor jouw website

Er zijn een hoop opties beschikbaar om jouw website te bouwen voor een groot
Lees meer
MijnHostingPartner10-10-2022

Kan het kwaad om de categorie van een artikel te veranderen

Sommige keuzes die je maakt in de beginfase van je website kunnen soms op
Lees meer
MijnHostingPartner03-04-2023

Flexibiliteit van een CMS

Als website-eigenaar wil je graag een website die flexibel is en met je meegroeit. Je wilt nieuwe functionaliteiten kunnen toevoegen aan je website wanneer dat nodig is, zonder dat je daarvoor een nieuwe website hoeft te laten bouwen. Gelukkig biedt een CMS (Content Management Systeem) uitkomst. Met een CMS kun je eenvoudig nieuwe functionaliteiten toevoegen aan je website, zoals contactformulieren, enquêtes, enz. Verschillende Content Management Systemen hebben zo hun voor en nadelen. Laten we Content Management Systemen in zijn algemeen bespreken in deze blog post, en hoe jij dit kunt gaan gebruiken voor het bouwen van jouw website. 

Wat is een Content Management Systeem? 

Een CMS is een systeem waarmee je jouw website kunt beheren, zonder dat je daarvoor technische kennis nodig hebt. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je gemakkelijk pagina's kunt toevoegen, teksten kunt bewerken en afbeeldingen kunt uploaden. En werkt vaak op een vergelijkbare wijze zoals Microsoft Word. Maar een CMS biedt meer dan alleen de basisfunctionaliteiten voor het beheer van je website. Content Management Systemen zijn namelijk over de jaren heen uitgegroeid tot ook manieren om de Front-end van je website meer en meer te beheren. Zoals het uiterlijk wat geregeld kan worden met een thema. 

Een CMS biedt ook de mogelijkheid om extra functionaliteiten toe te voegen aan je website, zoals een contactformulier of een slider. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je gebruikmaken van plug-ins of extensies die speciaal zijn ontwikkeld voor jouw CMS. Deze plug-ins voegen extra functionaliteiten toe aan je website, zonder dat je daarvoor code hoeft te schrijven of aanpassingen hoeft te maken aan je website. Deze plug-ins of extensies kan je via een ingebouwde bibliotheek eenvoudig installeren binnen je CMS. En je hoeft hier dus niet naar derde websites voor toe te gaan om te downloaden. Met twee klikken heb je dan het onderdeel erbij geïnstalleerd. En ook dat weer zonder te coderen. 

Een CMS uitbreiden met eigen wensen

Daarnaast bieden veel CMS-platforms ook de mogelijkheid om custom functionaliteiten toe te voegen aan je website. Dit kan door middel van maatwerk ontwikkeling of door het gebruik van een API. Hierdoor kun je specifieke functionaliteiten toevoegen die volledig aansluiten bij de wensen van jouw website en jouw bezoekers. Dit neemt ook vaak de vorm aan van een plug-in of een op maat gemaakt thema. Wat de ontwikkelaar voor je kan installeren op je website. Mocht je een specifieke eis hebben aan de website, of hij moet kunnen communiceren met je inventaris systeem om een voorbeeld te noemen, dan kan je dit eenvoudig uitbesteden. Om ervoor te zorgen dat die integratie mogelijk wordt voor jouw CMS. Dit is vaak van toepassing met het Content Management Systeem Umbraco. Waar de MKB vaak de hoofddoelgroep voor is. 

Updaten van een CMS 

Een ander voordeel van een CMS is dat het gemakkelijk te updaten is. De ontwikkelaars van het CMS brengen regelmatig updates uit om de functionaliteiten te verbeteren en beveiligingsproblemen op te lossen. Door deze updates regelmatig uit te voeren, blijft je website veilig en up-to-date. Ook kun je door het gebruik van een CMS gemakkelijk de inhoud van je website aanpassen en bijwerken, waardoor je website altijd actueel blijft. Updates zijn een essentieel onderdeel van elke applicatie die op het internet wordt gezet. De technologie staat immers niet stil, en wanneer je geen updates installeert of bijwerkt, dan loopt je website niet alleen risico voor kwaadwillende, maar ook voor het offline gaan vanwege incompatibiliteit. 

Al met al biedt een CMS dus veel voordelen op het gebied van flexibiliteit en gebruiksgemak. Het stelt website-eigenaren in staat om snel en gemakkelijk nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan hun website, zonder dat daarvoor technische kennis nodig is. En het zonder inmenging van derde partijen de dagelijkse werkzaamheden aan je website te verrichten. Dat werkt fijner dan voor het wijzigen van een openingstijd gelijk een web ontwikkelaar hoeven in te schakelen. Waar je dus ook kosten mee voorkomt. 

Wil je ook profiteren van de voordelen van een CMS? Kies dan voor een CMS dat past bij jouw website en jouw wensen en ga aan de slag met het toevoegen van nieuwe functionaliteiten! Neem een kijkje in onze kennisbank voor alle Content Management Systemen die je kunt installeren in de hosting van MijnHostingPartner.nl!