Een webwinkel opzetten naast je website

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner17-09-2022

Website voor Artiest

Wanneer je als artiest op zoek bent naar mogelijkheden en opties die je hebt
Lees meer
MijnHostingPartner24-04-2018

Mobile First of responsive

Mobile first of responsive Mobile First of responsive Als je een web developer
Lees meer
MijnHostingPartner06-08-2020

Data analytics gebruiken

Het belangrijkste van je eigen webwinkel zijn natuurlijk je klanten en potentiële
Lees meer
MijnHostingPartner05-07-2023

Een webwinkel opzetten naast je website

Als je al een website hebt en op zoek bent naar manieren om je inkomsten te vergroten, kan het opzetten van een webwinkel een slimme zet zijn. Een webwinkel stelt je in staat om producten of diensten rechtstreeks aan je klanten te verkopen en een extra bron van inkomsten te creëren. In deze blogpost zullen we bespreken hoe je een winstgevende webwinkel kunt opzetten naast je bestaande website.

Dit is vaak wel een grotere stap dan enkel een website voeren, en brengt ook het nodige aan juridische zaken met zich mee voordat je direct producten kunt gaan verkopen. Zo dient iedere webshop te beschikken over een KVK registratie in Nederland. En kan je dit dus niet als particulier zo opstarten. Laten we later in dit artikel hier nog op terugkomen. Lees snel verder!

Bepaal je productaanbod

Het eerste wat je moet doen bij het opzetten van een webwinkel is bepalen welke producten of diensten je wilt verkopen. Dit kan variëren van fysieke producten zoals kleding, gadgets of handgemaakte items, tot digitale producten zoals e-books, cursussen of software. Zorg ervoor dat je producten aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep en van goede kwaliteit zijn. Wat natuurlijk niet geheel onbelangrijk is als je een webshop voor een langere periode wilt behouden. Slechte kwaliteit producten zullen namelijk met een sneltrein ervoor zorgen dat je webshop niet meer rendabel is. 

Dropshipping is hier een voorbeeld van, waar klanten vaak ontevreden zijn over niet alleen het product zelf. Maar tevens ook over een lange levertijd, klantenservice, verpakking en afhandeling. Voordat je dus producten wilt gaan aanbieden die niet direct geleverd kunnen worden, denk er dus goed over na hoe jij dit voor je ziet.

Kies een e-commerceplatform (CMS)

Om je webwinkel op te zetten en te beheren, heb je een e-commerceplatform nodig. Er zijn verschillende platforms beschikbaar, van zelf gehoste en beheerde. Zoals, NopCommerce, Woocommerce, OpenCart en anderen. Of ook kant en klare opties zoals MijnWebshopPartner.nl

Het verschil tussen zelf gehost en MijnWebshopPartner.nl is voornamelijk wat je hier zelf in dient te steken, met een zelf gehoste optie komt een hoop op je eigen bord terecht. Van het ontwerpen van de webshop, tot het onderhoud hiervan en de beveiliging. MijnWebshopPartner.nl neemt juist veel van je bord af, en je kan binnen geen tijd al snel aan de slag met je webshop. 

Uiteindelijke komt het vaak neer op het kiezen van een platform dat past bij je technische vaardigheden, budget en specifieke behoeften. Deze platforms bieden tools voor het beheren van je inventaris, het verwerken van betalingen, het ontwerpen van je winkel en het bijhouden van bestellingen.

Jouw webwinkel of webshop kan naast je website worden gehost, en kan met een subdomein worden gedaan, zoals webshop.mijjndemopartner.nl. Maar ook in een subfolder, zoals mijndemopartner.nl/webshop. Over het algemeen raden wij aan om voor de subdomein optie te kiezen, aangezien dit 2 geheel losstaande websites maakt. En dus ook geheel los beheerd kunnen worden. 

Ontwerpen van je webwinkel

Het ontwerp van je webwinkel is essentieel om een professionele uitstraling te creëren en het vertrouwen van je klanten te winnen. Kies een aantrekkelijk en responsief thema dat past bij je merk en producten. Zorg ervoor dat de navigatie intuïtief is, de productpagina's duidelijk en gedetailleerd zijn, en dat de check-outprocedure soepel verloopt. Dus binnen enkele stappen, en geen uitdaging is om mensen te laten bestellen. 

Voeg ook relevante informatie toe, zoals verzendinformatie, retourbeleid en klantbeoordelingen. En probeer dit op een heldere manier weer te geven op je website. 

Beheer je inventaris en bestellingen

Een belangrijk aspect van het runnen van een succesvolle webwinkel is het beheer van je inventaris en bestellingen. Zorg ervoor dat je een systeem hebt om je voorraad bij te houden en op tijd aan te vullen. Automatiseer het orderverwerkingsproces zoveel mogelijk om efficiëntie te garanderen. Streef naar snelle en betrouwbare verzending en bied verschillende verzendopties aan om aan de behoeften van je klanten te voldoen. 

Een order is voor de meeste MKB nog echter wel een handmatige actie of serie van handelingen die nog gebeurd dienen te worden. Denk aan het uitprinten van het label, het verpakken van het product, en het uiteindelijke verzenden. Digitale producten zoals software en e-books daarentegen zijn een heel stuk eenvoudiger te automatiseren. 

Marketing en promotie

Om je webwinkel succesvol te maken, is effectieve marketing en promotie essentieel. Gebruik verschillende marketingkanalen om je producten onder de aandacht te brengen, zoals sociale media, e-mailmarketing, contentmarketing en betaalde advertenties. Maak gebruik van zoekmachineoptimalisatie (SEO) om je webwinkel beter vindbaar te maken in zoekmachines.

Dit komt vaak neer bij webwinkels door moeite te steken in elke productpagina, en hier dus een uitgebreide beschrijving voor te maken, een originele afbeelding op te plaatsen en meer informatie te bieden dan je concurrentie. 

 Bied ook speciale promoties, kortingscodes of loyaliteitsprogramma's aan om klanten aan te trekken en te behouden. Deze speciale promoties kan je ook laten uitkomen op een aparte landingspagina binnen je webwinkel. Zo kan je ook weer zorgen voor aparte marketingcampagnes en is vaak eenvoudiger bij te houden hoe succesvol deze is of was.

Tips voor beveiliging en maatregelingen die je dient te nemen

Het is van belang voordat je aan een webwinkel begint om enige zaken op orde te hebben. Zo heb je een inschrijving nodig van de Kamer van Koophandel om jouw diensten of producten over het internet aan te bieden in Nederland. Als je dit dus wilt doen als particulier dan dien je eerst een bedrijf aan te maken hiervoor. 

Verder is het ook verplicht om een SSL certificaat niet alleen te installeren op je webwinkel, maar ook correct te configureren dat elke verbinding versleuteld over de lijn gaat. Dit kan je doen met een gratis Lets Encrypt certificaat, maar dit is voor zakelijk gebruik niet aan te raden. Hier zit namelijk geen garantie op. Als webwinkel raden we sterk aan om hier een betaald SSL certificaat voor aan te schaffen. Kijk voor alle voordelen hiervan ook nog even in onze voorgaande blog post: 

Voordelen van een Betaald SSL certificaat

Wil jij ook beginnen met een webwinkel naast je bestaande website? Bestel nu jouw pakket of start gelijk als klant. En mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd nog even bij ons op de chat komen!