Een website verhuizen zonder downtime
De hosting partij van je website is een belangrijke keuze en wisselen hierin kan vaak een aardige taak zijn, in deze blog post lichten we toe hoe je dit kan doen met geen tot zo min mogelijk downtime. En hoe dit in zijn werk gaat bij MijnHostingPartner.nl. Laten we beginnen!
Met het verhuizen van je website hosting naar een andere hosting partij komt het een en ander bij kijken. De start van je verhuizing begint met het onderzoeken naar je nieuwe hosting partij, bij MijnHostingPartner.nl hebben we uitgebreide pakketten voor je klaarstaan met een scherp prijskaartje. Neem een kijkje hiervoor op onze homepagina voor een geschikt pakket voor jouw wensen, of neem even contact met ons op via de online chat voor passend advies.
Nadat je hebt besloten om over te stappen kan je gaan beginnen met het inventariseren van je website, noteer de volgende gegevens en voer de acties uit:
Gebruikte PHP / ASP versie van je website
Database naam en gegevens
Lokale export van de database in .sql
Lokale export van je website bestanden (eenvoudigst in een .zip bestand te comprimeren)
DNS records en enige koppelingen met externe services
De reden waarom je jouw website lokaal dient te hebben, is vanwege het afsluiten van het pakket bij de andere partij. Wanneer je lokaal alles klaar hebt staan kom je niet voor onaangename verassingen te staan.
De verhuizing administratief regelen
Er komen natuurlijk ook nog administratieve zaken bij kijken met een verhuizing, de kosten voor een hosting pakket en domeinnaam zijn niet over te nemen, en zal je dus opnieuw dienen te voldaan bij de nieuwe partij. Het meest logische is dan uiteraard hiervoor om kort voor de contracttermijn te gaan wisselen van host. Anders betaal je voor een langere periode dubbel. Doe dit echter niet te kort voor deze periode, aangezien je dan in tijdsnood kan komen. Raadpleeg ook de opzegtermijn bij de oude partij, zodat je ook daar niet voor verassingen komt te staan.
Nadat je dit allemaal hebt gecontroleerd kan je de bestelling plaatsen bij de nieuwe partij. Selecteer daarbij de optie om pas te verhuizen als jij dit aangeeft, in ons geval Komt Later, selecteren bij de verhuiscode. En gaan starten met het inrichten van je website en mail.
Inrichten bij de nieuwe partij
Na het plaatsen van je bestelling en de activering hiervan kan je aan de gang gaan met het inrichten. De stappen van het exporteren zijn dan te volgen maar dan in de omgekeerde volgorde. Stel je DNS records in, bijvoorbeeld je Google TXT record. Upload je website bestanden, importeer je database en update de gegevens. En controleer de PHP of ASP versie van je website.
Nadat je de website hebt geüpload kan je aan de slag met het testen hiervan of alles naar behoren werkt, dit kan je doen door je host file aan te passen met het IP adres aan de nieuwe host zijn kant. En hierna dit lokaal te testen. Dit kan uitdagend klinken voor beginners maar dit is het niet, we hebben zelfs hier een YouTube video voor gemaakt om uit te leggen hoe je dit eenvoudig kunt doen.
Zodra je alles getest hebt en de site is live bij de nieuwe partij kan je de email adressen aanmaken en waar nodig de data hiervan importeren. Dit kan eenvoudig via onze tool in de webmail, vul simpelweg de IMAP host van de oude situatie in, en het email adres en huidige wachtwoord. Al je mail wordt dan geïmporteerd.
Nameservers overzetten als je gereed bent
Zodra je alle stappen hebt doorlopen is het tijd om de nameservers over te zetten en de verhuiscode door te voeren, dit kan je zelf binnen ons klantenpanel eenvoudig uitvoeren, je kan ons ook altijd even om hulp vragen hierin. Dan voeren we dit voor je door. Hierna dien je enkel nog rekening te houden met de DNS refresh. Dit is een proces wat vrij snel gaat dankzij onze wereldwijde DNS oplossing, maar kan altijd nog een aantal uur in beslag nemen afhankelijk van de domeinnaam extensie. Gelukkig heb je dankzij de bovenstaande stappen vrijwel geen downtime.
Ben jij ook klaar om jouw website te verhuizen? Voer alle bovenstaande stappen uit en je hebt hier het minste downtime aan!