Een website beheren zonder Content Management Systeem

Bekijk ook eens een onderstaande artikelen

MijnHostingPartner05-01-2024

Organisch en betaald zoekverkeer vergeleken

Zichtbaar zijn en mensen op de website krijgen is een van de dagelijkse werkzaamheden
Lees meer
MijnHostingPartner03-12-2019

Nederlandse computers minder vaak malware gevonden

Iedereen is zich tegenwoordig wel bekend met de term malware het komt namelijk
Lees meer
MijnHostingPartner01-07-2024

Kan je gratis een website online zetten?

Een website is mogelijk om gratis online te zetten wanneer je echter gebruik
Lees meer
MijnHostingPartner14-08-2024

Een website beheren zonder Content Management Systeem

Het is anno 2024 vrijwel niet meer weg te denken, een website zonder Content Management Systeem voeren. Zelf gecodeerde websites die je vanaf de grond af aan zelf opzet verliezen populariteit door een aantal redenen. Laten we in deze blog post bespreken wat de voor en nadelen kunnen zijn van een website te beheren zonder Content Management Systeem. 

Voordelen van een website zonder CMS

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een website zonder Content Management Systeem wat je geheel zelf opzet, je hebt namelijk totale controle over wat je inzet op elke pagina en welke onderdelen je gebruikt. Zo kan je in de meeste gevallen een “slank” eindresultaat opzetten wat het minimale inlaad en nodig heeft aan code, wat weer resulteert in een snellere website dan je vaak als eindresultaat hebt met een Content Management Systeem. 

Elke externe bron of library die ingeladen wordt kan voor vertraging zorgen en zelf heb je hier met een eigen website directe controle over. Met een Content Management Systeem heb je dit vaak niet en ben je afhankelijk van 1 of meerdere externe partijen die gebruikt worden. 

Je kan ook de techniek of library gebruiken waar jij het meest bekend mee bent, zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de standaard PHP gecombineerd met HTML / CSS, en Javascript. Maar je kan ook een website maken met de nagelnieuwe framework van .NET bijvoorbeeld. Zo kan je dit zelf allemaal inrichten naar wens en het beste halen uit jouw website op jouw manier. 

Nadelen van een website zonder CMS

Het nadeel van een website maken zonder CMS is dat anderen die hier ook gebruik van willen maken of content willen maken voor je website dit ook in code formaat moeten doen, of je moet dit zelf overzetten in code om zichtbaar te maken op je website. Een website vergt dus meer werk vaak aan jouw kant om hier nieuwe content op te zetten, voor elke aanpassing moet je de code induiken, vaak in je lokale project, en dit vervolgens publiceren om de wijziging zichtbaar te maken op het web.

Dit proces kan voor en nadelen hebben. Je hebt namelijk meer versie beheer en controle, maar voor elke kleine wijziging die 1 handeling vereist op een website. Zal je dit hele proces dienen te doorlopen. Ook bijvoorbeeld voor het bijwerken van een telefoonnummer op de contactpagina. Het live bewerken van website bestanden is vaak niet aan te raden omdat de kans op fouten hierin groter is. 

Gebruiksvriendelijkheid van je team neemt de grootste rol hier echter in, zodra enkel jij of je technische collega’s content kunnen publiceren of beheren op een website kan dit vaak vertraging en frustratie opleveren binnen een team. Een Content Management Systeem zoals WordPress, Joomla of Umbraco hebben allemaal de mogelijkheid om verschillende lagen en rollen aan te brengen voor gebruikers, en hierdoor kan iedereen toegang krijgen tot de onderdelen die noodzakelijk zijn om hun werk uit te voeren. 

De keuze voor de meeste gebruikers

De meeste website beheerders kiezen om deze redenen voor een website gemaakt in een Content Management Systeem, waarin veruit de populairste WordPress is. Dit CMS is zeer gebruiksvriendelijk en kan door iedereen gebruikt worden om een redelijk en snel resultaat neer te zetten voor een website. Umbraco is hierin het alternatief voor developers en technische mensen, omdat de layout en technische onderdelen geheel te beheren zijn, en de content enkel voor andere gebruikers te bewerken is. Voor grotere bedrijven en technische vakken is een website gemaakt met Umbraco hosting dus vaak de keuze. 

WordPress websites hosten wij als hosting partij het meest, en deze websites worden ook vaak geheel beheerd door beheerders die geen verdere technische ervaring hebben. Dat is het pluspunt aan WordPress, maar kan ook een minpunt zijn. Vaak wordt voor elk onderdeel of probleem een plug-in gedownload om een pleister te plakken op het probleem. Zonder dat hier dieper op gekeken wordt hoe dit structureel op te lossen is. Dit kan resulteren in onveilige website met vaak verouderde code, en afhankelijk zijn van vele verschillende partijen voor het bijwerken en bijhouden van deze code. Daarom besteden we hier een hoop aandacht aan in onze kennisbank en blog posts om het voor elke gebruiker mogelijk te maken om een veilige en snelle website te draaien. Ongeacht je technische vaardigheden. 

Use cases voor beide argumenten

Statische websites die niet veel veranderd dienen te worden hebben vaak baat bij een website die zelf opgebouwd is, waar dynamische of websites waar vaak content aan toegevoegd dient te worden weer baat heeft bij een Content Management Systeem. Er zijn dus echter zoals in deze blog post meerdere overwegingen die je kan maken voor jouw website of project. Waar ook de vraag is wat jouw technische vaardigheden zijn hierin. Zal je over het schrijven van een functionaliteit een maand dienen te werken? Als die functionaliteit al in een bestaand Content Management Systeem aanwezig is dan kan dit vaak het wiel opnieuw uitvinden zijn. 

Maak dus een inventarisatie naar je wensen en kunnen, en kijk ook naar je team wat hun ervaring is hierin. Bepaal vanuit daar of jouw website of project beter in een Content Management Systeem gemaakt kan worden, of via een zelf gecodeerde oplossing.